Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Αγροτικός τομέας και κρητικά προϊόντα

Σε σούπερ μάρκετ στα Χανιά δεν είναι λίγες οι φορές που είναι δυσεύρετα τα κρητικά αγροτικά προϊόντα. Επομένως ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για εμάς, όταν σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στην Αθήνα, είδαμε προ ημερών να πωλείται αβοκάντο Κρήτης. Και μάλιστα να είναι περιζήτητο. Ηταν το προϊόν που είχε φύγει από το… ράφι περισσότερο απ’ όλα τ’ άλλα οπωροκηπευτικά.
Αλλά και το χανιώτικο λάδι πάει καλά, με τοπικές εταιρείες να διαπρέπουν, μάλιστα, στο εξωτερικό.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι χανιώτικο τυποποιημένο λάδι συναντάμε στα duty free του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” και πολλοί το αγοράζουν για να το πάνε δώρο σε συγγενείς και φίλους τους στο εξωτερικό. Το έχουμε δει, επίσης, σε καλά εστιατόρια των Βρυξελλών.
Συνεπώς, τα χανιώτικα και γενικότερα τα κρητικά αγροτικά προϊόντα έχουν παρόν και πρέπει να έχουν και μέλλον, παρά τις αντίξοες για τον αγροτικό τομέα συνθήκες. Η κρητική γη μπορεί και παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Οι πρωτοβουλίες ιδιωτών, αλλά και οι συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, μπορεί να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα μέσα από το κατάλληλο μάρκετινγκ και τη διατήρηση της ποιότητας που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της κρητικής γης.
Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν η Περιφέρεια και οι Δήμοι μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς γαστρονομικές – τουριστικές εκθέσεις, αλλά και την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού. Γιατί γαστρονομία και αγροτικά προϊόντα πρέπει να πηγαίνουν πακέτο.
Προς την ίδια κατεύθυνση θα έπρεπε να παίξει καθοριστικό ρόλο το επίσημο κράτος, το οποίο αντί να επιβάλει σκληρά μέτρα σε βάρος και του αγροτικού κόσμου, θα μπορούσε να προτάξει το να δώσει κίνητρα για την πραγματική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στον σύγχρονο κόσμο με στήριξη των προϊόντων, της τυποποίησης και προώθησής τους στις διεθνείς αγορές.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 9/11/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/agrotikos-tomeas-ke-kritika-proionta/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου