Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Νέοι και πολιτικοί

Συχνά ακούμε ή διαβάζουμε ότι οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική. Η ότι η πολιτική δεν… αγγίζει τους νέους.
Η απομάκρυνση, όμως, των νέων από τα κόμματα και τις παρατάξεις και όχι από την πολιτική αυτή καθ’ αυτή, είναι λογικό επακόλουθο όταν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων -κυρίως- χρόνων, έχουν στερήσει από τη νέα γενιά -αυτή τη γενιά που είναι γεμάτη φαντασία, δημιουργικότητα και ευρηματικότητα- το όνειρο για έναν πιο όμορφο κόσμο, για πτυχία με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
«Βλέπουμε», όπως μου έλεγε ένας φοιτητής, «την ασυνέπεια λόγων και έργων των κυβερνήσεων, τα μνημόνια που διαλύουν τις οικογένειές μας, το αβέβαιο δικό μας μέλλον».
Πράγματι, στη σύγχρονη Ελλάδα συνηθίζεται τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία άλλα να υπόσχονται προεκλογικώς και άλλα να πράττουν μετεκλογικώς. Ψηφίζουμε και η «λαϊκή εντολή» που δίνουμε ερμηνεύεται κατά το δοκούν… Οι δε δανειστές της χώρας είναι προφανές ότι δεν αναγνωρίζουν «λαϊκές εντολές».
Αλλά και παλαιότερα τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα.
«Η Βουλή έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί κέντρο λήψεως αποφάσεων. Εχει καταλήξει σε κέντρο επικυρώσεως κυβερνητικών αποφάσεων», έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1988 (βιβλίο: “Ο Καθρέπτης και το μαχαίρι” εκδόσεις “Ικαρος”).
Εν έτει 2015 και συντόμως 2016, η Ελλάδα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δανειστών με το κοινοβούλιο να συνεχίζει -όσο διαρκούν οι απαιτήσεις για προαπαιτούμενα- τις επώδυνες για την κοινωνία αποφάσεις.
Οι ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, με δικαιοσύνη, ελευθερία και ουσιαστική Δημοκρατία, στρέφονται, έτσι κι αλλιώς, στους σημερινούς νέους, αυτούς που -νομοτελειακά- θα φτιάξουν τον μελλοντικό μας Κόσμο.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 7/12/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/nei-ke-politiki/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου