Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Κώστας Λειβαδάς: Μετουσιώνοντας καθημερινές στιγμές σε τραγούδι

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ
«Να γράφεις για πράγματα που σου αρέσουν πολύ και για πράγματα που δεν σου αρέσουν καθόλου». Αυτή ήταν η συμβουλή που του έδωσε στο ξεκίνημά του ο Μάνος Ελευθερίου. Κι αυτός την ακολούθησε πιστά χαρίζοντας στο κοινό μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου. Ο λόγος για τον συνθέτη – τραγουδοποιό Κώστα Λειβαδά που συμπληρώνει φέτος 2 δεκαετίες στην ελληνική δισκογραφία και το γιορτάζει με ένα νέο διπλό cd με τίτλο “18 χρόνια δρόμος” (“Feelgood records”). Ενα cd που παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στο ασφυκτικά γεμάτο Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη” με τον Κώστα Λειβαδά στο πιάνο να ταξιδεύει 20 χρόνια πίσω, όταν στο τζαζ μπαρ “Φαγκότο” στο παλιό λιμάνι δοκίμαζε τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του παρουσιάζοντας ακυκλοφόρητα ακόμα τραγούδια, μέχρι το σήμερα και τις πιο πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες του.
Τραγούδια όπως το “Η επιμονή σου” που ερμήνευσε μοναδικά η Ελ. Ζουγανέλη, το “Πάω να δω τα αστέρια” που έχει σφραγίσει η φωνή του Διονύση Σαββόπουλου, το “Εχω άνθρωπο” με τη Γιώτα Νέγκα, αλλά και πολλά άλλα αγαπημένα τραγούδια που έχουν ταυτιστεί με τη φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου (“Είναι εντάξει μαζί μου”, “Παιδιά των δρόμων” κ.ά.), του Μανώλη Λιδάκη (“Για να σε συναντήσω”, “Σ’ έχω, δεν σ’ έχω») ή του Γιώργου Δημητριάδη (“Σαν να μην πέρασε μια μέρα”).
Συνοδοιπόρος του Κώστα Λειβαδά στο μουσικό ταξίδι που πρόσφερε στο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Μουσείο Τυπογραφίας ήταν η Ερωφίλη που ερμήνευσε με αισθαντικότητα μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Χανιώτη δημιουργού.
Νωρίτερα ο δημοσιογράφος των “Χ.Ν.” Γιάννης Λυβιάκης, παλιός και στενός φίλος του τραγουδοποιού, είχε αποκαλύψει στιγμές από την πολύχρονη μουσική διαδρομή, αλλά και τον άνθρωπο Κώστα Λειβαδά, αναφερόμενος στο χρονικό της γνωριμίας τους, τη λατρεία του Κώστα για την παλιά πόλη των Χανίων, αλλά και την ικανότητά του να μετουσιώνει σε τέχνη απλές στιγμές της καθημερινότητας. «Ο Κώστας Λειβαδάς είναι ένας γνήσιος συλλέκτης στιγμών. Ζει και βιώνει το καθετί της καθημερινότητας, από το πιο απλό έως το πιο δύσκολο, ως κάτι μοναδικό και δημιουργικό. Οπως ο ίδιος γράφει σε ένα τραγούδι του “είναι η ζωή μικρές στιγμές και τίποτε άλλο”. Και το εννοεί», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Λυβιάκης.
Ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού “Δίκτυο FM” Παναγιώτης Ορφανίδης αναφέρθηκε στα πολλά, γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Κώστα, τα οποία, ωστόσο, λίγοι έχουν συνδέσει με τον δημιουργό τους καθώς -όπως παρατήρησε- η μοίρα των  τραγουδιών στην Ελλάδα είναι να ταυτίζονται στη συνείδηση του κόσμου με τους ερμηνευτές. «Ο Κώστας ξέρει να καταγράφει πολύ καλά στιγμές. Καταγράφει στιγμές, πρόσωπα, ανθρώπους και κυρίως αισθήματα. Κι επειδή το κάνει αυτό πολύ καλά καταφέρνει να αγγίξει και τόσες πολλές ψυχές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Ορφανίδης.
Ο υπεύθυνος της μηνιαίας εφημερίδας “Πυξίδα της Πόλης” Ματθαίος Φραντζεσκάκης χαρακτήρισε τον Κώστα Λειβαδά «ροκ», γιατί, όπως τόνισε, «ροκ είναι οι μουσικές που τον μεγάλωσαν». «Είναι ροκ γιατί ως ροκ άρχισε να σκέφτεται και να δημιουργεί, γιατί ακόμα τολμά και ακουμπά σκληρά αποτυπώματα της κοινωνίας χωρίς να φοβάται να μην τσαλακωθεί η εικόνα του», σχολίασε, ενώ υπογράμμισε την καλλιτεχνική – πολιτική στάση του Κώστα Λειβαδά να δίνει το “παρών” εκεί όπου η κοινωνία αγωνίζεται, εκφράζεται και αγωνιά, σε δράσεις αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας.
Από την πλευρά του ο Χανιώτης τραγουδοποιός συγκινημένος ανέτρεξε στο επεισοδιακό “βάπτισμα του πυρός” στο “Φαγκότο” στο παλιό λιμάνι, όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό Γάλλων τουριστών που είχαν κατακλύσει το μπαρ, θυμήθηκε τις στιγμές έμπνευσης στα Χανιά που του χάρισαν τα πρώτα του τραγούδια, αλλά και τις συνεργασίες του με σημαντικούς Ελληνες δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως οι Μάνος Ελευθερίου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μανόλης Λιδάκης, Γιώργος Ανδρέου, Βασίλης Σκουλάς, Διονύσης Σαββόπουλος, Μελίνα Ασλανίδου, Σταμάτης Κραουνάκης κ.ά. «Ολοι όσοι συνεργαστήκαμε χάρηκαν πολύ που ξαναβρεθήκαμε με αφορμή τη συλλογή “18  χρόνια δρόμος”. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και κάποια δόση νοσταλγίας καθώς γυρίζαμε να ακούσουμε τις παλιές ηχογραφήσεις (…). Ευτυχώς όμως βρεθήκαμε ξανά και είμαι χαρούμενος που δεν έγινε απλά μέσω των εταιρειών καθώς έπρεπε να μαζευτούν τα τραγούδια από πολλές εταιρείες», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Λειβαδάς λίγο πριν ξεκινήσει να ερμηνεύει τα τραγούδια του στο πιάνο.
Να σημειώσουμε τέλος ότι όσοι παρακολούθησαν τη συναυλία είχαν την ευκαιρία πιο πριν να ξεναγηθούν στο μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας θαυμάζοντας ορισμένα από τα ξεχωριστά εκθέματα που περιλαμβάνει στη συλλογή του.

Ενα τραγούδι για το Μουσείο

Ενα ανέκδοτο τραγούδι του Κώστα Λειβαδά, εμπνευσμένο από την επίσκεψή του στο Μουσείο Τυπογραφίας, στο οποίο και το αφιέρωσε, είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό.
Προλογίζοντας το τραγούδι: “Που είναι τα λόγια”, ο ίδιος ο Κώστας Λειβαδάς ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Να σας παίξω και ένα πάρα πολύ καινούργιο τραγούδι που το έγραψα από όλα όσα ένιωσα και εμπνεύστηκα στο Μουσείο. Και ελπίζω να γράφει καμιά κάμερα, να το κατοχυρώσουμε, να υπάρξει στο Διαδίκτυο. Και να καταγραφεί σαν ένα τραγούδι που παίχτηκε εδώ πρώτη φορά».
Αναφερόμενος στην εμπειρία του από την πρώτη επίσκεψή του στο Μουσείο Τυπογραφίας ο Κώστας Λειβαδάς τόνισε: «Εγώ βέβαια μπαίνοντας εδώ τι άλλο να δω εκτός από λέξεις και τυπωμένες σελίδες και όλους τους γραφιάδες και τον μόχθο τους πίσω από αυτό διά μέσου των αιώνων. Και το πρώτο πράγμα που μου ’ρθε στο μυαλό μου είναι: που είναι τα λόγια. Δεν ξέρω γιατί ή μάλλον ξέρω: Γιατί για τον τραγουδοποιό που γράφει ο ίδιος και τα λόγια του και τη μουσική, ο μεγάλος Γολγοθάς είναι το πρώτο και αυτή είναι και η βάση και η αφετηρία με την οποία ξεκινάει, οπότε δικαιωματικά θα το αφιερώσω στον κ. και στην κα Γαρεδάκη και σε όλο τον κόπο τους για το Μουσείο και σε όλους όσοι έχουν βοηθήσει: την Ελια Κουμή, τη Μαρία Μυστακίδου, αλλά και όλους τους δημοσιογράφους, τους γραφιάδες αυτής της πόλης».

(Χανιώτικα νέα - 15/1/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/metousionontas-kathimerines-stigmes-se-tragoudi/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου