Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ταλαιπωρία ασθενών λόγω έλλειψης γιατρών στο Π.Ε.Δ.Υ. Χανίων

Με προβλήματα λειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης γιατρών το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) στα Χανιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Π.Ε.Δ.Υ. (πρώην Ι.Κ.Α. – Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) Χανίων δεν διαθέτει ενδοκρινολόγο, ούτε νευρολόγο, ενώ ο μοναδικός οφθαλμίατρος με τον οποίο συνεργάζεται έχει ταυτόχρονα και εφημερίες στο Νοσοκομείο Χανίων.
Για τον λόγο αυτό στο Π.Ε.Δ.Υ. στη Λεωφόρο Σούδας κλείνονται μόνο 8 επισκέψεις ημερησίως για οφθαλμίατρο. Ετσι οι αριθμοί εξαντλούνται λίγο μετά το άνοιγμα του Π.Ε.Δ.Υ. στις 7 το πρωί απ’ όσους σπεύσουν πρώτοι με αποτέλεσμα οι επόμενοι να περνούν μία απίστευτη ταλαιπωρία για να βρουν σειρά και να εξεταστούν.
Οσοι έχουν άμεση ανάγκη γιατρού πρέπει να μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο ή να επισκέπτονται ιδιωτικό ιατρείο.
Αναγνώστης των “Χανιώτικων νέων” που χρειάστηκε οφθαλμίατρο τηλεφώνησε χθες για να μας διηγηθεί την ταλαιπωρία που έχει υποστεί.
Τα προβλήματα παραδέχεται ο υπεύθυνος του Π.Ε.Δ.Υ. Χανίων, Σωτήρης Δρούτσος, ο οποίος εξηγεί ότι «από τη στιγμή που έκλεισαν ουσιαστικά τα ιατρεία του πρώην Ι.Κ.Α., του πρώην Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όταν έγινε η μεταρρύθμιση του (πρώην υπουργού Υγείας) κ. Γεωργιάδη πριν δύο χρόνια, από τους 45 γιατρούς που υπηρετούσαν στη μονάδα έχουν μείνει μόνο 15. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις καθόλου».
Ο κ. Δρούτσος επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος ούτε στα ιατρεία του Π.Ε.Δ.Υ. ούτε συμβεβλημένος απέξω. Δεν υπάρχει ούτε νευρολόγος».
Οσον αφορά τον οφθαλμίατρο «ένας ίσον κανένας» λέει ο κ. Δρούτσος και εξηγεί:
«Ο οφθαλμίατρος μπορεί και βλέπει 8 προγραμματισμένα ραντεβού συν έκτακτα και κάνει και εφημερίες στο Νοσοκομείο. Αν έρθουν 8 άνθρωποι και περιμένουν από νωρίς το πρωί, λίγο μετά τις 7.30 (το πρωί) δεν θα μπορείς να βρεις νούμερο».
Οσον αφορά τους τρεις παθολόγους τους οποίους διαθέτει το Π.Ε.Δ.Υ. καθημερινά εξυπηρετούν δεκάδες ασθενείς, οι οποίοι από νωρίς το πρωί παίρνουν νούμερα για να βρουν σειρά καθώς όταν απευθύνονται σε εξωτερικό παθολόγο, συμβεβλημένο με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αν αυτός έχει εξαντλήσει το πλαφόν των διακοσίων επισκέψεων, δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει.
Πώς, όμως, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα;
Ο κ. Δρούτσος λέει ότι «λύση μπορεί να βρεθεί μόνο αν συμβληθούν γιατροί με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή αν έρθουν επικουρικοί γιατροί στον Π.Ε.Δ.Υ.. Αυτές οι συμβάσεις σταμάτησαν πριν τρία χρόνια. Η τρόικα δεν δέχεται καινούργιες προσλήψεις. Ετσι φεύγουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, αδειάζουν οι μονάδες και ταλαιπωρείται ο κόσμος».
(Χανιώτικα νέα - 19/1/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/taleporia-asthenon/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου