Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Καύσιμα και τέλη

Την ώρα που πέφτουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και η τιμή της βενζίνης έχει μειωθεί ακόμα και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάτω από ένα ευρώ, στην Ελλάδα η μείωση δεν είναι ανάλογη. Οι οδηγοί πληρώνουν πάνω από 1,30 το λίτρο τη βενζίνη. Στην πραγματικότητα πληρώνουν σειρά από φόρους που έχουν επιβληθεί πάνω στην πραγματική τιμή των καυσίμων! Σχεδόν ένα ευρώ είναι οι επιβαρύνσεις ανά λίτρο στην απλή αμόλυβδη βενζίνη!
Αυτό στην ουσία παραδέχεται και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με ανακοίνωσή της, όπου παραθέτει τα κύρια σημεία έρευνας που διενεργήθηκε με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων για το διάστημα από 01/07/2015 έως 31/12/2015.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης επιβαρύνεται με: Ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, εισφορά ειδικού λογ/σμού Πετρελαιοειδών, Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ), ΦΠΑ 23% ενώ τα έξοδα λειτουργίας και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων λιανικής πώλησης προστίθενται στα ανωτέρω και έτσι διαμορφώνεται η τελική τιμή λιανικής πώλησης.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «οι συνολικές επιβαρύνσεις ανέρχονται σε 0,93 έως 0,98 € ανά λίτρο κάτι που θέτει «κατώφλι» στην λιανική τιμή πώλησης».
Καλές οι εξηγήσεις, μόνο που δεν δικαιολογούνται όλες αυτές οι επιβαρύνσεις που υποχρεώνουν τον καταναλωτή να πληρώνει περισσότερα σε “χαράτσια” σε σχέση με την πραγματική τιμή της βενζίνης.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τις “επιβαρύνσεις”, όπως π.χ. τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης; Το ζητούμενο που είναι η οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών παραμένει…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 22/1/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kafsima-ke-teli/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου