Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

«Στη ζώνη του λυκόφωτος»

Η Ελλάδα έχει αλλάξει αρκετές κυβερνήσεις κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Καμία, όμως, μέχρι τώρα, δεν κατάφερε να μας βγάλει από τη δίνη των μνημονίων. Επίσης καμία, λόγω των μνημονίων, δεν μπόρεσε να ασκήσει αμιγώς δική της πολιτική.
Ολες υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν σε μέτρα επώδυνα για την κοινωνία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση.
Επιπλέον, η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε αυτό που απέφυγαν οι προηγούμενες. Την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να γίνει βιώσιμο.
Δεν μπορεί, όμως, για μια ακόμη φορά να πληρώσουν τα σπασμένα αυτοί που πάντα πληρώνουν. Για αυτό και ήταν τόσο μαζικές οι πρόσφατες συγκεντρώσεις. Γιατί ο κόσμος έχει οικονομικά καταρρεύσει.
Ηδη έχουν γίνει πολλές περικοπές σε συντάξεις. Οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλες. Ούτε όμως είναι λύση η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών διότι αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε απολύσεις και στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Δεν υπάρχει μόνο το δημόσιο που χρειάζεται στήριξη, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος αναπτύσσεται σε κάθε χώρα του σύγχρονου κόσμου.
Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα οδεύει προς μια νέα πραγματικότητα. Ακόμα και όταν η χώρα μας απαγκιστρωθεί από τα μνημόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επανέλθει ως διά μαγείας στην προγενέστερη κατάσταση.
Αντίθετα, θα πρέπει κράτος και πολίτες να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος για να μην τα επαναλάβουμε στην πορεία για ένα καλύτερο μέλλον, όταν, επιτέλους, γίνει η προσδοκώμενη…. επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Τώρα, όπως μου έλεγε φίλη ακαδημαϊκός χαριτολογώντας, «η Ελλάδα μοιάζει να μην είναι στην ευρωζώνη αλλά στη ζώνη του λυκόφωτος».
Όταν το λυκόφως φύγει, η Ελλάδα πρέπει να μείνει δυνατή μέσα στην Ευρώπη και να ανακτήσει το δυναμικό της, τα παιδιά της και τα δυνατά μυαλά της πολλά από τα οποία σήμερα αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 9/2/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/sti-zoni-tou-likofotos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου