Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Η Ελλάδα της προσφοράς

"Να είσαι πληθυντικός όπως το σύμπαν"
Φερνάντο Πεσόα

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, βρίσκει πρόσφορο έδαφος η ανάπτυξη νέων φανατισμών, μηδενισμών και ακροτήτων. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι βέβαιο σε αυτό το αβέβαιο διεθνές οικονομικό - πολιτικό περιβάλλον.
Μόνο αν διώξουμε φανατισμούς, αντιληφθούμε τι γίνεται σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, κατανοήσουμε το σήμερα και τις ανάγκες του μέλλοντος, διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας, μπορούμε να πάμε μπροστά.
Τον δρόμο δείχνουν αυτές τις μέρες οι πολίτες που από το υστέρημά τους προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Τον δρόμο, επίσης, δείχνουν τα συσσίτια, τα κοινωνικά ιατρεία και τα κοινωνικά παντοπωλεία υπέρ απόρων κατοίκων της Ελλάδας, που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα από πολίτες, οι οποίοι κάνουν τον κόσμο πιο όμορφο με τις παρεμβάσεις και τις δράσεις τους. Που εννοούν να προσφέρουν στους άλλους, ανιδιοτελώς, αλλά και με αγάπη. Αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα της προσφοράς είναι η αιώνια πατρίδα μας, που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει.
Είναι όμως και κάτι ακόμη, που διατηρείται δεκαετίες τώρα στη χώρα μας: Η συνοχή των ανθρώπων σε μικρές κοινωνίες. Οταν για παράδειγμα σε χωριά της Ελλάδας οι άνθρωποι που κατοικούν στην ίδια γειτονιά, δίνουν ο ένας στον άλλον προϊόντα που παράγουν στο πλαίσιο μίας κοινοτικής αντίληψης που υπήρχε και σε πολύ πιο δύσκολες εποχές. Γιατί, όπως έλεγε και ο αείμνηστος γιατρός Κωστής Νικηφοράκης, ο κόσμος υπάρχει μόνον όταν μοιράζεσαι. Και αυτό είναι στις μέρες μας πραγματικά πολύτιμο.
Τώρα, όπως έχουμε ξαναγράψει, το ζητούμενο είναι η επιστροφή της ευημερίας στη χώρα χωρίς, ωστόσο, τα λάθη του παρελθόντος και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Χωρίς πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις που δεν αρμόζουν σε ελεύθερους ανθρώπους. Χωρίς αδικίες, αλλά και χωρίς λαϊκισμό, τον οποίο πληρώνουμε ακριβά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 3/3/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-ellada-tis-prosforas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου