Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Μπαράζ μικρών σεισμών από ενεργοποίηση ρήγματος στην περιοχή της Κισάμου

Σε ενεργοποίηση ρήγματος κοντά στο Σφηνάρι Κισάμου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των σεισμολόγων, οφείλεται το μπαράζ μικρών σεισμών που έχουν “ταρακουνήσει” το τελευταίο 24ωρο την περιοχή της Κισάμου. Οι σεισμικές δονήσεις έχουν ως επίκεντρο τη στεριά, στον άξονα από το χωριό Λειβάδια μέχρι το χωριό Λουσακιές, γι’ αυτό και έγιναν ιδιαίτερα αισθητές από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη 1.18 τα ξημερώματα της Δευτέρας και, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρό του ήταν στη στεριά, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων δυτικά – νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων, κοντά στο Σφηνάρι. Γι’ αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή της Κισάμου.
Ακολούθησε μπαράζ μικρών σεισμών – συνολικά δεκαπέντε μέχρι χθες το απόγευμα. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη 1.22 π.μ. σημειώθηκε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, στις 2.41 π.μ. ακολούθησε σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ και με το ίδιο μέγεθος καταγράφτηκε δόνηση στις 3.27 π.μ. Ακολούθησε στις 5.39 π.μ. σεισμός 3,3 Ρίχτερ.
Επίσης, χθες το απόγευμα καταγράφτηκαν στις 4.25 μ.μ. σεισμός 3,7 και στις 5.39 μ.μ. σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ.
Ολοι σχεδόν οι σεισμοί  έγιναν αισθητοί καθώς το επίκεντρό τους ήταν στη στεριά. Κάτοικοι ανήσυχοι επικοινώνησαν με τα “Χανιώτικα νέα”, αλλά και με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ζητώντας ενημέρωση.
Ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς σημείωσε ότι ο σεισμός στη 1.18 τα ξημερώματα με μέγεθος 4 Ρίχτερ εκδηλώθηκε «πάνω σε ένα ρήγμα το οποίο έχει διεύθυνση περίπου βορρά – νότου κοντά στο χωριό Σφηνάρι, δηλαδή αρκετά νότια από την Κίσαμο» και πρόσθεσε ότι «έχει ξεκινήσει μια ακολουθία με μικρούς σεισμούς της τάξεως των 2, 2,5 και 3 Ρίχτερ» που «είναι υπό παρακολούθηση».
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων” ο κ. Γκανάς είπε ότι είναι ακόμη νωρίς για να ειπωθεί αν είναι φυσιολογική όλη αυτή η μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο, χαρακτήρισε αναμενόμενα τα μεγέθη 3,5 και 3,7 Ρίχτερ για τον σεισμό 4 Ρίχτερ, ο οποίος ήταν έως αργά χθες το απόγευμα ο μεγαλύτερος στην περιοχή.
«Ακόμα θέλουμε κι άλλα δεδομένα. Μέχρι τώρα έχουμε δεκαπέντε σεισμούς. Είναι πολύ εστιασμένη ακολουθία, από το χωριό Λειβάδια μέχρι το χωριό Λουσακιές. Είναι το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί με διεύθυνση περίπου βορρά – νότου. Σε μία διεύθυνση περίπου 11 χιλιομέτρων συμβαίνουν αυτοί οι σεισμοί. Είναι όλοι στη στεριά», εξήγησε ο κ. Γκανάς και συμπλήρωσε:
«Δεν χρειάζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα ο κόσμος αν νιώσει κάτι. Είναι “κάτω από τα πόδια του” οι σεισμοί σε όλα αυτά τα χωριά, οπότε και μικρότερα μεγέθη, 2 και 2,4 γίνονται αισθητά. Οι σεισμοί είναι σε βάθος 10 με 15 χιλιομέτρων».
Ο σεισμολόγος επανέλαβε ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε. Πρέπει να περιμένουμε κι άλλο για να δούμε πώς θα εξελιχτεί το φαινόμενο».
Πάντως, όπως σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Γκανάς, από τα πρώτα στοιχεία, «φαίνεται ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα κοντά στο χωριό Σφηνάρι σε βάθος 10 με 15 χιλιομέτρων». Οσο για το αν ο σεισμός 4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, υπογράμμισε ότι αυτό ακόμα δεν μπορεί να ειπωθεί καθώς «πρέπει να έχουμε και άλλα στοιχεία».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 8/3/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/baraz-sismon-apo-energopiisi-rigmatos/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου