Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Υποσχέσεις για στήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης

Υποσχέσεις για επιπλέον πιστώσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης μέσα από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων, εντός του 2016, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία επισκέφθηκε την Κυριακή το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα.
H κα Αναγνωστοπούλου φάνηκε εντυπωσιασμένη από τις εγκαταστάσεις, αλλά και από το ερευνητικό έργο που επιτελείται στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες, αλλά και τα προβλήματα του Α.Ε.Ι. από τον πρύτανη κ. Βασίλη Διγαλάκη.
Μάλιστα, αυτή τη στιγμή όπως σημειώνει ο κ. Διγαλάκης, το Πολυτεχνείο φέρνει στην Ελλάδα -μέσω ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων- περισσότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που του δίνει το κράτος.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης σημειώνει ότι η κα Αναγνωστοπούλου «ενημερώθηκε για το Πολυτεχνείο και τις υποδομές του, για τα θέματα που το απασχολούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ειδικά σε ό,τι αφορά την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού καθώς και τις υποδομές, οι οποίες χρειάζεται να ολοκληρωθούν».
Ο κ. Διγαλάκης σημειώνει ότι η κα Αναγνωστοπούλου εντυπωσιάστηκε από τις εγκαταστάσεις και από τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές επιδόσεις του Ιδρύματος και «επανέλαβε την υπόσχεσή της ότι στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2016, θα δοθούν επιπλέον πόροι για τα Πανεπιστήμια, όπως επίσης και για τα θέματα των υποδομών. Συζητήθηκε ότι αυτά θα προσπαθήσουμε να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα του Ταμείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο θα χρηματοδοτήσει υποδομές στα Πανεπιστήμια».
Ο ίδιος σημείωσε ότι φέτος οι προϋπολογισμοί των Πανεπιστημίων είναι μειωμένοι και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Πολυτεχνείο έχει από τον τακτικό προϋπολογισμό συνολικά 1.200.000 ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες «που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν».
«Ο προϋπολογισμός -εξήγησε- είναι ελλειμματικός. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτή τη στιγμή το Ιδρυμα λειτουργεί κανονικά, αλλά θα χρειαστεί μέσα στο 2016 να υπάρξει ενίσχυση του προϋπολογισμού για να μπορεί το Ιδρυμα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτό το αναγνωρίζει η κα Αναγνωστοπούλου, η οποία κινείται στην κατεύθυνση «στην πρώτη τροποποίηση του τακτικού προϋπολογισμού, να δοθούν χρήματα στα Πανεπιστήμια».
Παρά όμως την υποχρηματοδότηση το Πολυτεχνείο Κρήτης εξακολουθεί να επιτελεί σημαντικό ερευνητικό έργο.
Οπως λέει ο κ. Διγαλάκης, «όλοι μαζί καταφέραμε σε δυόμιση χρόνια και διπλασιάστηκε ο αριθμός των ερευνητικών προγραμμάτων που εκπονούνται στο Πολυτεχνείο.
Παράλληλα, το 2015, σε αναφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Πολυτεχνείο είναι το 5ο Πανεπιστήμιο στη χώρα, σε απόλυτο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι αν λάβουμε υπόψη μας και το μέγεθος του Ιδρύματος           -που είναι ένα μικρό Ιδρυμα- είμαστε πρώτοι σε κατά κεφαλήν ερευνητική χρηματοδότηση απ’ όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει ότι το Πολυτεχνείο έχει δυναμικό και αυτό είναι που μας βοηθά αυτή τη στιγμή να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Τα χρήματα που φέρνει το Πολυτεχνείο στη χώρα μέσω ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι περισσότερα από τα χρήματα που δίνει το κράτος στο Πολυτεχνείο Κρήτης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 29/3/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/iposchesis-gia-stirixi-tou-politechniou-kritis/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου