Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ομαλά -σύμφωνα με σεισμολόγους- εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Κισάμου

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Κισάμου μετά τον σεισμό 4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 1.18 τα ξημερώματα της Δευτέρας με επίκεντρο τη στεριά, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων δυτικά – νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων.
Oπως μας είπε χθες το απόγευμα ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχιζόταν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Εως χθες το απόγευμα οι σεισμογράφοι είχαν «καταγράψει 34 μετασεισμούς μετά τον μεγαλύτερο σεισμό ο οποίος έγινε στις 1.18 τα ξημερώματα της Δευτέρας με μέγεθος 4 Ρίχτερ. Δεν έχει εξαπλωθεί η ακολουθία σε άλλα ρήγματα στην περιοχή. Παραμένει το ρήγμα το οποίο έχουμε εντοπίσει σε βάθος 10 χιλιομέτρων ανατολικά από το χωριό Σφηνάρι και εκεί υπάρχει αυτή η δραστηριότητα». Ο κ. Γκανάς σημείωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι ομαλή η μετασεισμική ακολουθία, ωστόσο οι σεισμολόγοι συνεχίζουν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα στην περιοχή.
Ως προς το αν ο σεισμός 4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ο κ. Γκανάς εξήγησε ότι αυτό θα εκτιμηθεί αφού συγκεντρωθούν και άλλα δεδομένα. Από τους 34 μικρούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί μετά τα 4 Ρίχτερ, χθες είχαν εκδηλωθεί περίπου 17. Ο κ. Γκανάς διευκρίνισε ότι ο αριθμός αυτών δεν σημαίνει “έξαρση” αλλά η εξέλιξη αυτή είναι κανονική. «Εχουμε μια κανονική εξέλιξη. Δηλαδή έχουμε ικανό αριθμό μετασεισμών στον ίδιο εστιακό χώρο και με μικρά μεγέθη», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 9/3/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/omala-exelissete-i-metasismiki-akolouthia-stin-periochi-tis-kisamou/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου