Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Διαπραγμάτευση για περισσότερα προϊόντα στη νέα διατλαντική συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ

Εν μέσω αντιδράσεων από Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια Κρήτης, εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τις Η.Π.Α. για τη νέα διατλαντική συμφωνία εμπορίου καθώς από τα 1.600 περίπου αναγνωρισμένα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (Π.Γ.Ε.) ευρωπαικά προϊόντα, μόνο 201 εντάσσονται στη συμφωνία και από αυτά μόνο 20 από την Ελλάδα και πέντε από την Κρήτη.
Τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της Ευρώπης, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν σε γενική συνέλευση του ευρωπαϊκού δικτύου AREPO στο Στρασβούργο της Γαλλίας, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και ζήτησαν το σύνολο των προϊόντων να συμπεριληφθεί στη συμφωνία. Από την Κρήτη, όπως μας είπε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη, στον κατάλογο που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνονται 5 προϊόντα (γραβιέρα Κρήτης, λάδι Κολυμπάρι, λάδι Ορεινός Μυλοπόταμος, Ενωση Πεζών και Λάδι Σητείας) σε σύνολο 19 (συν 12 κρασιά). Συνολικά από την Ελλάδα περιλαμβάνονται 20 σε σύνολο 101 προϊόντων. Από όλη την Ευρώπη 201 σε σύνολο 1.600 περίπου.
Η διεθνής αναγνώριση αυτών των προϊόντων σημαίνει την προστασία τους και την παγκόσμια κατοχύρωσή τους.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Το θέμα απασχόλησε την  πρώτη γενική συνέλευση του δικτύου AREPO για το 2016 που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Στη συνέλευση συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις Γεωγραφικές Ενδείξεις (Γ.Ε.), (Προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά, ορεινά, νησιωτικά κ.ά).
Οπως εξηγεί η κα Βρέντζου, «αυτό το πανευρωπαϊκό δίκτυο είναι ουσιαστικά ο πανευρωπαϊκός φορέας που υποστηρίζει και στηρίζει τα προϊόντα των Γεωγραφικών Ενδείξεων». Στη συνέλευση που έγινε στο Στρασβούργο «πήραμε ομόφωνη απόφαση και η πρότασή μας είναι το σύνολο των προϊόντων που είναι αναγνωρισμένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να αναγνωριστούν και μέσα από τη διατλαντική συμφωνία».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 28/4/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/diapragmatefsi-gia-perissotera-proionta/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου