Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη: "Η Παναγιά της φωτιάς"

Σε έναν κατάμεστο “ΙΑΝΟ” στην Αθήνα παρουσιάστηκε την Τρίτη 12 Απριλίου το καινούργιο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη “Η Παναγιά της φωτιάς” από τις εκδόσεις “Μίνωας”. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νατάσα Ράγιου, ενώ το βιβλίο παρουσίασε η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Αργυρώ Μουντάκη.
Την εκδήλωση “έντυσαν” μελωδικά με τις φωνές τους οι Λένα Αλκαίου, Σαββέρια Μαργιολά, Πολυτίμη Τόλη και Γιάννης Νικολάου (τραγούδι-κιθάρα), ενώ συμμετείχαν οι μουσικοί Βαγγέλης Μιχαλάτος (κιθάρα) και Τάσος Ζαφειρίου (μπουζούκι – μαντολίνο).
Στην παρουσίαση ακούστηκαν για πρώτη φορά, σε στίχους και μουσική του Σπύρου Πετρουλάκη, το τραγούδι “Κόρη της Σελήνης” από τη Σαββέρια Μαργιολά και το τραγούδι “Ρυτίδες” σε στίχους του Σπύρου Πετρουλάκη και μουσική του Γιάννη Νικολάου.
Ο Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω τραγούδησε ένα ριζίτικο κρητικό τραγούδι, ενώ ο Σπύρος Πετρουλάκης και η Αργυρώ Μουντάκη διάβασαν ένα συγκινητικό απόσπασμα από το βιβλίο που άγγιξε τις ψυχές όλων. Το απόσπασμα μιλούσε για τον θάνατο του σφακιανού ήρωα του βιβλίου Μανούσου Μανουσέλη.
Την εκδήλωση συνόδευαν τσικουδιές και κρητικά εδέσματα.
Το βιβλίο “Η Παναγιά της φωτιάς” αφορά στην ιστορία των δευτερευόντων ηρώων του προηγούμενου βιβλίου του συγγραφέα “Εξομολόγηση”. Σ’ αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας εξιστορεί την αληθινή ιστορία της Ελένης από την Κωνσταντινούπολη προερχόμενη από μία ευκατάστατη ελληνική οικογένεια της Πόλης, που για να μη χάσει τα πλούτη και τα προνόμιά της έχει εκμουσουλμανιστεί. Η Ελένη παιδάκι ακόμη χάνει και τους δύο γονείς της Κυριακή μεσημέρι ξαφνικά από ηλεκτροπληξία. Η Ελένη και ο αδερφός της μοιράζονται σε συγγενείς, αλλά στο κορίτσι τυχαίνει να μείνει στο σπίτι της φθονερής και κακιάς θείας εξ αγχιστείας, στα χέρια της οποίας δεινοπαθεί μέχρι τη στιγμή που εκδιώκεται και αποστέλλεται στην Ηπειρο για να παντρευτεί με το ζόρι φυσικά. Από κει και πέρα ξεκινά το δεύτερο μαρτύριό της και η προσπάθειά της να βλέπει το παιδί που γέννησε εκεί και της το άρπαξαν μέσα από τα χέρια της, προσπάθεια που θα τη φέρει σε αποφάσεις ζωής και θανάτου, θα την οδηγήσει εκτός ορίων.
Στο βιβλίο “Η Παναγιά της φωτιάς” ξετυλίγονται ως επί το πλείστον οι ιστορίες των δευτερευόντων ηρώων της Εξομολόγησης, ενώ ο συγγραφέας με περισσή τέχνη καταφέρνει να κεντήσει ένα βιβλίο δίχως κενά ή ελλείψεις, που παράλληλα όμως δεν προαπαιτεί την ανάγνωση της Εξομολόγησης για να διαβαστεί.
(Αναδημοσίευση από τα Χανιώτικα νέα - 18/4/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/parousiastike-to-neo-vivlio-tou-spirou-petroulaki/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου