Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Μισός αιώνας “πειρατικό” ραδιόφωνο στη Μ. Βρετανία - Το Radio Caroline ξεκίνησε το 1964 με εκπομπές εν πλω!

Ενας από τους πιο θρυλικούς σταθμούς της ερασιτεχνικής - “πειρατικής” ραδιοφωνίας εξέπεμψε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1964 στη Μεγάλη Βρετανία!
Ο λόγος για το θρυλικό “Radio Caroline” (Ράδιο Καρολίνα) που είχε βγει πρώτη φορά στον “αέρα” των ερτζιανών στις 28 Μαρτίου του 1964!
Ο σταθμός -δεδομένου ότι την εποχή εκείνη στη Βρετανία δεν επιτρεπόταν οι ιδιωτικοί, ερασιτεχνικοί, πειραματικοί, “πειρατικοί” ραδιοφωνικοί σταθμοί- στήθηκε πάνω σε ένα πλοίο και βγήκε στον αέρα εν πλω, από τα διεθνή ύδατα, σε απόσταση περίπου τριών μιλίων ανοιχτά των αγγλικών ακτών και μετέδιδε κυρίως ροκ και ποπ μουσική και μάλιστα σε 24ωρη βάση.
Δεν πέρασε, όμως, πολύς καιρός και ακολούθησαν και άλλοι “πειρατικοί” σταθμοί να εκπέμπουν στις ραδιοφωνικές συχνότητες.
Οπως διαβάζουμε στον ιστότοπο sansimera, η βρετανική κυβέρνηση, το 1967, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου απαγόρευσε στις βρετανικές εταιρίες να διαφημίζονται «σ’ αυτούς τους παράνομους σταθμούς, ενώ και στα πλοία από τα οποία εξέπεμπαν απαγορεύτηκε ο κατάπλους για ανεφοδιασμό με τρόφιμα, νερό και καύσιμα. Ετσι, όλοι οι “πειρατές” έκλεισαν. Εκτός από έναν... το Ράδιο Κάρολαϊν, που κατέφυγε στα ολλανδικά λιμάνια για τις απαραίτητες προμήθειες».
Ομως, το “Ράδιο Κάρολαϊν” άνοιξε νέους δρόμους στο ραδιόφωνο καθώς το κρατικό BBC ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ποπ σταθμού εθνικής εμβέλειας.
Το Ράδιο Κάρολαϊν σίγησε το 1968, όταν το πλοίο του αποσύρθηκε από τη ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία ανήκε, ξαναβγήκε στον αέρα από το 1972 έως το 1980 πάλι εν πλω, επανήλθε το 1983 με νέο πλοίο (σύμφωνα με πληροφορίες εξέπεμπε στα μεσαία κύματα), ενώ το 1991 απέκτησε επίγειες εγκαταστάσεις στη Βρετανία κι έκτοτε εκπέμπει μέσω δορυφόρου, αλλά και στο Διαδίκτυο!
ΠΗΓΕΣ: http://www.sansimera.gr/articles/79#ixzz44J4rbvNN
Χρήσιμα link:
1. http://www.radiocaroline.co.uk/#history_part_3.html
2. https://www.youtube.com/watch?v=NoEBa87s4kY
3. https://www.youtube.com/watch?v=U8xvfBraulg
4. https://www.youtube.com/watch?v=MI7ZL76XPts
5. https://www.facebook.com/radiocarolineofficial
•Ακούστε τον σταθμό εδώ: https://www.radiocaroline.co.uk/radioplayer4/index.html?v=1711464620944
(Χανιώτικα νέα - 1/4/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/misos-eonas-piratiko-radiofono/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου