Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Δράση αλληλεγγύης: "Χάρισε μια κιθάρα σ' έναν κρατούμενο"

Μήνυμα ανθρωπιάς μέσω της μουσικής στέλνει μία πρωτότυπη δράση πολιτισμού που έχει ως αποδέκτες τους κρατούμενους των φυλακών Χανίων.
Πρόκειται για τη δράση: “Χάρισε μια κιθάρα σ’ έναν κρατούμενο”, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και τον ραδιοφωνικό σταθμό “Δίκτυο fm 91,5” και συνεχίζεται έως τις 17 Ιουνίου.
Ο σκοπός είναι να συγκεντρωθούν κιθάρες ώστε να ξεκινήσουν μαθήματα εκμάθησης μέσα στο Κατάστημα Κράτησης “Κρήτη 1”.
Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «ο εγκλεισμός είναι εκ των πραγμάτων μια δύσκολη συνθήκη οπότε θεωρούμε ότι η συνάντησή μας με τους εγκλείστους με αφορμή την εκμάθηση κιθάρας δίνει τη δυνατότητα αφενός να κατανοήσουμε την καθημερινότητα της φυλακής και αφετέρου να την κάνουμε λίγο πιο όμορφη σε μια οριζόντια και πιο ανθρώπινη συνάντηση με τους εγκλείστους».
Ηδη, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από καλλιτέχνες, όπως ο τροβαδούρος Θανάσης Γκαιφύλιας, ο οποίος έδωσε την πρώτη κιθάρα, ο τραγουδοποιός Δημήτρης Καρράς κ.ά.
Οπως μας λέει ο διευθυντής του “Δικτύου FM” Παναγιώτης Ορφανίδης, η δράση αυτή ξεκίνησε μέσα από μια ιδέα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, το οποίο σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τις πραγματικές ανάγκες των κρατουμένων αποφάσισε την οργάνωση ομάδας εκμάθησης κιθάρας εντός των φυλακών. Είχε προηγηθεί από το “Δίκτυο fm” η συγκέντρωση 4.000 βιβλίων με τα οποία δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη των δικαστικών φυλακών.
Ετσι, όπως εξηγεί ο κ. Ορφανίδης, «μπήκαμε στη διαδικασία να συνεργαστούμε στην προσπάθεια να συγκεντρώσουμε κιθάρες. Ηδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από κόσμο και από καλλιτέχνες. Από τον Θανάση Γκαιφύλια, τον Δημήτρη Καρρά, τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη κ.ά.».
Ο κοινωνικός λειτουργός του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων Κώστας Γκαιφύλιας, σημειώνει ότι η δράση ξεκίνησε στις 17 Μαΐου και διοργανώνεται με τη στήριξη του Σωματείου εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης.  «Πρόκειται -εξηγεί ο κ. Γκαιφύλιας- για μία προσπάθεια συλλογής κιθαρών που στόχο έχει να βοηθήσει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας να ξεκινήσει ομάδα εκμάθησης κιθάρας σε κρατούμενους του Κλειστού Καταστήματος Κράτησης “Κρήτη 1”. Στόχος των μαθημάτων κιθάρας που θα γίνονται από εργαζόμενο του προγράμματος είναι αφενός η γνωριμία των κρατουμένων με τους εργαζομένους του προγράμματος και η διασύνδεσή τους με αυτό μετά την αποφυλάκισή τους και αφετέρου ο εμπλουτισμός της καθημερινότητας των φυλακών με μια δράση που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Γι’ αυτό καλούμε όσους έχουν μια παλιά κιθάρα που δεν χρησιμοποιούν ή όσους προτίθενται να αγοράσουν μια καινούργια να απευθυνθούν στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (Γιαμπουδάκη 39, 2821023432) ή στο Δίκτυο fm (Κορνάρου 11, 2821043979) μέχρι τις 17/6. Οσοι βέβαια μένουν εκτός Χανίων και θα ήθελαν να βοηθήσουν στη δράση συλλογής οργάνων μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στα site selfhelp.gr και diktyo.fm».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ. Βασικός άξονας λειτουργίας του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ καθώς και μελών του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους.
Το πρόγραμμα πέρα από τις δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης αναπτύσσει και δράσεις/παρεμβάσεις σε δομές και χώρους που πιθανόν υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης.
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων το πρόγραμμα με τη συνεργασία της κοινωνικής υπηρεσίας του Καταστήματος Κράτησης Αγιάς σχεδίασε και υλοποίησε έναν κύκλο προβολών ντοκιμαντέρ και σεμιναρίων που αφορούν την εξάρτηση εντός των φυλακών, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2015 και ολοκληρώθηκε τα Χριστούγεννα. Το πρόγραμμα θέλοντας να συνεχίσει τις δράσεις εντός των φυλακών έχει σχεδιάσει τον δεύτερο κύκλο δράσεων που αφορούν μαθήματα εκμάθησης κιθάρας, τα οποία θα απευθύνονται σε κρατούμενους των φυλακών και θα γίνονται από εργαζόμενο του προγράμματος.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 25/5/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kithares-se-kratoumenous/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου