Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Φόροι - "φωτιά" στην αγορά καυσίμων

Νέες αυξήσεις έρχονται σε λίγους μήνες στις τιμές των καυσίμων ενώ ήδη οι φόροι και τα χαράτσια έχουν ξεπεράσει κάθε όριο! Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή το 70% περίπου της τιμής της βενζίνης αποτελείται από τους φόρους και τα “καπέλα” που έχουν επιβληθεί. Με άλλα λόγια, όταν αγοράζουμε καύσιμα, στην ουσία πληρώνουμε σειρά από φόρους!
Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα των “Χ.ν.” στις 13 Ιουλίου, με την αγορά απλής αμόλυβδης βενζίνης συνολικής αξίας 20,03 ευρώ, η πραγματική αξία που πληρώνει ο καταναλωτής για το καύσιμο είναι 7,07 ευρώ ενώ τα 12,96 ευρώ, είναι… φόροι και δασμοί! Ηδη, στο μεταξύ, έχει αποφασιστεί, να αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης από την ερχόμενη χειμερινή περίοδο αλλά και η βενζίνη από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Οπως μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλης Κώτσος, «το τελευταίο αρκετά μεγάλο διάστημα η μέση τιμή της βενζίνης είναι στο 1,50 ευρώ το λίτρο». Ο ίδιος, δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις, προέβλεψε ότι από τα τέλη τούτης και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η μέση τιμή θα σημειωθεί μείωση ενώ εξήγησε ότι «από το 1,50 ευρώ της μέσης τιμής, το 70% – 71% είναι φόροι και το άλλο 29% είναι η αγορά – εισαγωγή του αργού πετρελαίου, η επεξεργασία τους στα διυλιστήρια, τα ποσοστά κέρδους των διυλιστηρίων, των εταιρειών και των πρατηρίων. Στη νησιωτική χώρα και στην Κρήτη υπάρχει κάπελο το οποίο μπαίνει από τις εταιρείες προς τα πρατήρια».
Ομως, ακόμα κι αν προσωρινά μειωθεί λίγο η τιμή των καυσίμων, δεν θα μειωθούν οι φόροι αλλά θα… αυξηθούν. Οπως μας λέει ο κ. Κώτσος, «έχει αποφασιστεί και ψηφιστεί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 1/1/17 που θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης κατά 8 – 10 λεπτά και του πετρελαίου από 9 μέχρι 12 λεπτά. Και εδώ θα πρέπει να κάνουμε τον σταυρό μας, διότι αν οι διεθνείς συγκυρίες είναι άσχημες, τότε η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη. Το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο θα έχει αυξημένη τιμή διότι έχει αποφασιστεί και για το πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από την νέα χειμερινή περίοδο».
Πάντως, την ακρίβεια στις τιμές διαπιστώνουν κυρίως οι επισκέπτες από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη καθώς στις πόλεις τους η βενζίνη πωλείται φτηνότερα. Ο κ. Κώτσος σημειώνει ότι «οι επισκέπτες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη βρίσκουν αυξημένη την τιμή της βενζίνης κατά 10 λεπτά. Εμείς υποστηρίζουμε ότι το κόστος των μεταφορικών είναι 3 με 4 λεπτά. Δυστυχώς το κάπελο προς εμάς είναι της τάξεως είναι 8 – 10 λεπτά. Παλαιότερα, πριν 20 χρόνια το καπέλο ήταν στα 20 λεπτά και η μείωση τους ήταν αποτέλεσμα του αγώνα μας».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 15/7/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/fori-fotia-stin-agora-kafsimon/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου