Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Πρόταση πολιτισμού

Σε κέντρο πολιτισμού μετατρέπεται τμήμα της Χαλέπας καθώς σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων μέτρων συναντάμε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, την Οικία – Μουσείο Ελ. Βενιζέλου και το ομώνυμο Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών, την ιστορική Αγ. Μαγδαληνή και την πρώην Γαλλική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Για τον λόγο αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η πρόταση του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη για μετατροπή της πρώην Γαλλικής Σχολής σε Λαογραφικό Μουσείο, την αναβάθμιση των δύο αιθουσών συνεδριάσεων που διαθέτει και τη λειτουργία καφέ – εστιατορίου στον αύλειο χώρο του κτηρίου.
Ο κ. Διγαλάκης αναμένεται να κάνει σχετική εισήγηση στη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης και, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα των “Χ.Ν.”, σε ό,τι αφορά το μουσειακό κομμάτι, εισηγείται να φιλοξενηθεί στον χώρο της Γαλλικής Σχολής η λαογραφική συλλογή της Ελένης Φραντζεσκάκη και η συλλογή της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ) που -όπως επισημαίνει- έχει ενημερωθεί για την πρόταση και στηρίζει ένθερμα το εγχείρημα.
Οπως λέει επιπλέον ο ίδιος ο κ. Διγαλάκης για τη μετατροπή του κτηρίου της πρώην Γαλλικής Σχολής σε πολυλειτουργικό χώρο, με κύριο χαρακτήρα τη φιλοξενία μουσείου ιστορικού – λαογραφικού χαρακτήρα, «οι συλλογές που θα φιλοξενηθούν μπορούν να αναδειχθούν και με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών του Πολυτεχνείου. Παράλληλα και σε συνέργεια με τις υποδομές του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ιδρύματος Βενιζέλου, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται οι αίθουσες συνεδριάσεων του κτηρίου της πρώην Γαλλικής για τη φιλοξενία συνεδρίων και τελετών, ενώ ο αύλειος χώρος και ο κήπος της Γαλλικής μπορούν να φιλοξενήσουν τη λειτουργία ενός καφέ / εστιατορίου. Με αυτό τον τρόπο, το Πολυτεχνείο μπορεί να συμβάλει στη μετατροπή της Χαλέπας σε συνοικία Μουσείων της πόλης των Χανίων, δίδοντας μια άλλη διάσταση στο τουριστικό προϊόν της».
Είναι σίγουρα μια πρόταση που αναβαθμίζει δεόντως την περιοχή, φέρνει το Πολυτεχνείο ακόμα πιο κοντά στην τοπική κοινωνία και την ανώτατη Εκπαίδευση στον τοπικό μας πολιτισμό!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 20/7/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/protasi-politismou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου