Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Ακρίβεια

Το μέγεθος της ακρίβειας με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι αυτής της χώρας αποτυπώνεται σε μια απλή απόδειξη αγοράς απλής αμόλυβδης βενζίνης συνολικής αξίας 20,03 ευρώ.
Από το ποσό αυτό, λοιπόν, όπως διευκρινίζεται στην απόδειξη, η πραγματική αξία του καυσίμου είναι 7,07 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή 12,96 ευρώ, είναι φόροι και δασμοί!
Με άλλα λόγια πληρώνουμε περισσότερα για φόρους και δασμούς παρά για το καύσιμο.
Αλλά ας δούμε και την ανάλυση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ με συνολικό ποσό πληρωμής 193 ευρώ. Από το ποσό αυτό, η χρέωση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας είναι 135,80 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό είναι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, διάφορες χρεώσεις, Φ.Π.Α., χρεώσεις Δήμου – ΕΡΤ κ.ά.
Αν αφήσουμε τώρα τους λογαριασμούς και έρθουμε σε είδη διατροφής, θα δούμε ότι και το καλάθι του… σούπερ μάρκετ, μολονότι έχουν μειωθεί μισθοί και συντάξεις, κοστίζει περίπου όσο και στο παρελθόν -και με τον Φ.Π.Α. στο 24% είναι λίγο πιο ακριβό.
Για να μη μιλήσουμε για τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με άλλα λόγια, η φτωχοποίηση του πληθυσμού της Ελλάδας συνεχίζεται ακάθεκτη και η ανάγκη αλλαγής οικονομικής πολιτικής και προτεραιοτήτων γίνεται επιτακτική, παρά τα… προαπαιτούμενα.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 13/7/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/akrivia-2/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου