Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Το "Οχι" και η λιτότητα

Ενας χρόνος λοιπόν χθες από το περίφημο δημοψήφισμα. Ενα δημοψήφισμα με μία και μοναδική ερώτηση και απάντηση: αν θέλουμε ή όχι τη συμφωνία που πρότειναν οι δανειστές. Που, όμως, δεν έδινε δεύτερη επιλογή. Η απάντηση της πλειονότητας ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, “Οχι”. Θα ήταν περίεργο οι περισσότεροι να απαντούσαν “ναι” σε νέα μέτρα. Πολλοί που επίσης, διαφωνούσαν με τα μέτρα, ψήφισαν ενδεχομένως “Ναι” γιατί φοβήθηκαν μήπως το “Οχι” μεταφραστεί… σε έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Δηλαδή σε…Grexit με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Φυσικά, το Grexit δεν συνέβη. Οπως, όμως, και η κυβέρνηση a priori διαβεβαίωνε, δεν ετίθετο κανένα θέμα εξόδου από την Ε.Ε.
Το δημοψήφισμα εκείνο ήταν περισσότερο, κατά τη δική μου εκτίμηση, ένα τελευταίο “όπλο” στα χέρια της κυβέρνησης έναντι των δανειστών.
Οι δανειστές όμως δεν πτοήθηκαν και, εν τέλει, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να συμφωνήσει στα… προαπαιτούμενα και στα μέτρα που επέβαλαν για να συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας.
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας». Μόνο που οι πολιτικές λιτότητας συνεχίζονται…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 6/7/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/to-ochi-ke-i-litotita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου