Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Νέα διάκριση για το Πολυτεχνείο Κρήτης: Ασύρματα δίκτυα για παρακολούθηση αγροτικών καλλιεργειών

Την πρωτιά σε διαγωνισμό καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρηματικών ιδεών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατέκτησε η πρωτοποριακή τεχνολογία παρακολούθησης μικροκλίματος σε αγροτικές καλλιέργειες, μέσω ασύρματων δικτύων, της ομάδας “ASTRARI” με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Αγγελο Μπλέτσα.
H  πρόταση αυτή με την ονομασία “ASTRARI” ήταν ανάμεσα στις έξι οι οποίες προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού και παρουσιάστηκαν σε ενότητα της διεθνούς ημερίδας για την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).
Το βραβείο απένειμε η Πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ στην Ελληνική Δημοκρατία, κα Irit Ben-Abba.
H συγκεκριμένη ομάδα έχει αναπτύξει φτηνούς ασύρματους, ψηφιακούς αισθητήρες υγρασίας περιβάλλοντος, υγρασίας χώματος, θερμοκρασίας και φωτεινότητας.
Το συγκεκριμένο σύστημα που αναπτύχθηκε στο τμήμα ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης λειτουργεί με τρανζίστορ ανάκλασης και οπισθοσκέδασης που μεταδίδουν πληροφορίες σε κεντρικό σταθμό (server) και επιτρέπουν στον αγρότη να παρακολουθεί εξ αποστάσεως δεδομένα για την υγρότητα του εδάφους, την υγρασία, τη θερμοκρασία και τη φωτεινότητα γύρω από το κάθε φυτό.
Στην αρχή το σύστημα λειτουργούσε με μπαταρίες. Τώρα, όμως, λειτουργεί με ενέργεια που συλλέγει από το ηλιακό φως και από το έδαφος και πλέον η μετάδοση των δεδομένων γίνεται μόνο ψηφιακά μέσα από τεχνικές έξυπνης ψηφιακής επεξεργασίας σήματος, με κατανάλωση ενέργειας δύο τάξεις μεγέθους χαμηλότερη σε σχέση με τους εμπορικούς αισθητήρες.
Η χαμηλή κατανάλωση οφείλεται στην πρωτοποριακή τεχνολογία επικοινωνίας με ανάκλαση που έχει αναπτυχθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης (σε αντιδιαστολή με την κλασική τεχνική επικοινωνίας μέσω ενεργού ακτινοβολίας όπως π.χ. στο κινητό μας).
Το σύστημα στοχεύει σε αγροτικές καλλιέργειες για ποιοτικότερη παραγωγή και εξοικονόμηση νερού, με χαμηλό οικονομικό κόστος ανά αισθητήρα, της τάξης των μερικών ευρώ. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει και άλλους αισθητήρες.
Τα μέλη της ομάδας ASTRAPI είναι: Μπλέτσας Αγγελος, Αλεβίζος Παναγιώτης, Δασκαλάκης Σπυρίδων-Νεκτάριος, Τούντας Κωνσταντίνος, Βουγιούκας Γεώργιος.
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Τιμητικές διακρίσεις λαμβάνουν οι 5 ομάδες που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό:
• Development of an innovative, high-end instrument for screening brain pathologic conditions: Ρώσσος Χρήστος, Τσάπρας Αθανάσιος, Παπαθανασίου Αθανάσιος, Καστρινάκης Μάριος, Μπάλας Κωνσταντίνος.
• CareAware: A croudsource environmental citizen’s synergy: Τριπολιτσιώτης Αχιλλέας, Αντωνόπουλος Αγγελος, Κυρίτσης Σαράντης, Χανιαλάκης Θεόφιλος, Μπίκος Ευστάθιος.
• Eco-Motivate, make your workspace sustainable: Καραγιάννη Αννα, Bakker Νικόλαος, Rogan Ιωάννης.
• Internet of Drones (IoD): A traffic control system for Aerial Platforms: Τριπολιτσιώτης Αχιλλέας, Κυρίτσης Σαράντης, Μπίκος Ευστάθιος, Χανιαλάκης Θεόφιλος, Αντωνόπουλος Αγγελος.
• Telemetry System for Water Distribution Networks: Παπαδημητρίου Αγγελος, Μαρκολέφας Φίλλιπος, Ρούσαλης Απόστολος.
Σε χθεσινή ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης επισημαίνεται ότι στη διάρκεια της ημερίδας ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην πόλη των Χανίων, με βασικές προϋποθέσεις την ύπαρξη ενός πυρήνα καινοτόμου γνώσης, την ύπαρξη κουλτούρας που θα συνδυάσει καινοτομία και επιχειρηματικότητα, καθώς και την απαραίτητη ύπαρξη μηχανισμών μετάβασης από τη γνώση και τις καινοτόμες ιδέες στην επιχειρηματικότητα.
Ο καθηγητής Harry Yuklea (Peres Academic Center), αναφέρθηκε στον ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην ανάπτυξη κουλτούρας επιχειρηματικότητας στον χώρο του Πανεπιστημίου.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Ο κ. George Khairallah, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της JR Technologies, ανέπτυξε τους λόγους που επέλεξε τα Χανιά ως βάση για την επέκταση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας με βασικό πυλώνα την εξεύρεση εξειδικευμένων νέων επιστημόνων από τις Σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η JR Technologies ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την υποστήριξη των αεροπορικών εταιριών και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.
Ακολούθησε η παρουσίαση του νέου Διεθνούς και Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πολυτεχνείου Κρήτης  με τίτλο “Διοίκηση της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας”, από τον καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Νικόλαο Ματσατσίνη και τον καθηγητή Harry Yuklea.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις των Σωτήρη Συμαρκέζη, γενικού διευθυντή της Eurobank, Aλέξανδρου Ρούστα, Managing Director της iqbility και Ρούλας Μπαχταλιά, Program Manager του προγράμματος egg - enter•grow•go.
Οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου Κρήτης, κύριοι Σπύρος Μαγιάτης (Workable), Πέτρος Μαραγκουδάκης (Hoolio), Παναγιώτης Πατεράκης (Auvious), καθώς και ο καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών κ. Κωνσταντίνος Μπάλας (Dysis), παρουσίασαν μέσα από το ιστορικό πετυχημένων νεοφυών εταιρειών στις οποίες ήταν ιδρυτές ή συνιδρυτές, πρακτικά θέματα για τους παράγοντες επιτυχίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 7/7/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/nea-diakrisi-gia-to-politechnio-kritis-asirmata-diktia-gia-agrotikes-kalliergies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου