Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Επιστήμονες συζητούν στο Κολυμπάρι για τους νέους ορίζοντες στη Φυσική

Τεράστιας σημασίας γεγονός για την επιστήμη είναι η πρόσφατη ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων από τα πειράματα με την ονομασία “LIGO/VIRGO”, που επιβεβαιώνει πλήρως τη θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν 100 χρόνια μετά και ανοίγει νέους δρόμους στη Φυσική.
Η επισήμανση αυτή έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για τους νέους ορίζοντες στη Φυσική που συνεχίζεται στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.
Στην ανακάλυψη αυτή ήταν αφιερωμένη η έναρξη του Συνεδρίου, ενώ θα γίνει μία ειδική συνεδρία στις 11 Ιουλίου και δημόσια ομιλία –ανοιχτή στο κοινό– στις 12 Ιουλίου στο Πολυτεχνείο Κρήτης, από τον καθηγητή Β. Μουκχάνοφ (Πανεπιστήμιο Μονάχου), ο οποίος κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο το 2015, το οποίο μοιράστηκε με τον αμερικανό επιστήμονα Στήβεν Χόκινγκ, ο οποίος επισκέφθηκε την ΟΑΚ το 1998.
Το συνέδριο ξεκίνησε στις 6 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου ενώ συνδιοργανώνεται από  το Πανεπιστήμιο του Oslo της Νορβηγίας, το Πανεπιστήμιο του Nantes της Γαλλίας, το Ερευνητικό Κέντρο Gesellschaft für Schwerionenfirschung Darmstadt της Γερμανίας, με τη συμμετοχή του Ευρωπαικού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) της Ελβετίας και την ΟΑΚ. Μεγάλο μέρος τον συνέδρων είναι ερευνητές από το CERN. Το συνέδριο είναι διεπιστημονικό, παρουσιάζει τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις της Σωματιδιακής Φυσικής, της Αστροφυσικής, της  Κοσμολογίας, της Φυσικής των αδρονίων και των βαρέων ιόντων και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 200 διακεκριμένους επιστήμονες από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, ειδικά από Ευρώπη, Αμερική, αλλά και Αυστραλία, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία κ.ά.
Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ ενώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι Σύνεδροι για τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ΟΑΚ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παράλληλα με τις περίπου 200 εισηγήσεις, οργανώνονται και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Οι επόμενες εκδηλώσεις έχουν ως εξής:
•Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016: Ομιλία, μετά το Δείπνο, στη βεράντα της ΟΑΚ, για τη ζωή και το έργο του Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, από την Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος κ. Μαρία Χατζηαποστόλου.
•Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016: Όπερα στο μεγάλο Αμφιθέατρο της OAK από τους καλλιτέχνες: Καλλιόπη Πέτρου, Σοπράνο και Alessia Toffanin στο πιάνο, οι οποίες θα ερμηνεύσουν άριες και αποσπάσματα από διάσημες όπερες (Είσοδος Ελεύθερη).
•Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016: Δημόσια Συζήτηση και Ομιλία στα αγγλικά, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Κρήτης (Κτήριο Επιστημών 141.Π.98) από τον παγκοσμίου φήμης καθηγητή Βιακεσλάβ Μουκχάνοφ, από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου της Γερμανίας, με θέμα: «Τα κύματα βαρύτητας, Κοσμική Αρχέγονη Ακτινοβολία και η προέλευση του Σύμπαντος». Θα ακολουθήσει επίσκεψη στους τάφους των Βενιζέλων.
•Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016: Στρογγυλή Τράπεζα στην ΟΑΚ, με θέμα: «Επιστήμη, Πνευματικότητα και Φιλοσοφία». Ομιλητές οι Δρ Κων. Β. Ζορμπάς, Πέτρο Παναγιωτόπουλο, Φυσικό-Δρ Θεολογίας, από τον ιταλό καθηγητή Δρ Ignazio Licata και την καθηγήτρια Rulin Xin. Θα ακολουθήσει συναυλία από τους καλλιτέχνες: Καλλιόπη Πέτρου, Σοπράνο και Alessia Toffanin στο πιάνο, σε θέματα θρησκευτικής μουσικής. Η Είσοδος Ελεύθερη.
Το πλήρες πρόγραμμα υπάρχει στο παρακάτω link: https://indico.cern.ch/event/442094/page/4716-events
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web - 8/7/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/epistimones-sizitoun-gia-tous-neous-orizontes-sti-fisiki/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου