Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

25 χρόνια www

25 χρόνια συμπληρώθηκαν στις 23 Αυγούστου από την ημέρα που το Ιντερνετ μπήκε στη ζωή μας. Από τότε που ο Tim Berners-Lee, ο δημιουργός του World Wide Web, ο οποίος εργαζόταν ως προγραμματιστής στο CERN, άνοιγε τις πύλες του Διαδικτύου στους απλούς πολίτες.
25 χρόνια μετά ο μισός πληθυσμός της Γης χρησιμοποιεί το Ιντερνετ, ενώ κάθε λεπτό στέλνονται εκατομμύρια e-mail παγκοσμίως! Τώρα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή χωρίς το Ιντερνετ.
25 χρόνια μετά από την ψηφιακή αυτή επανάσταση που άλλαξε τη ζωή μας, η ζωή δεν έχει αλλάξει σε πολλά, άλλα θεμελιώδη, ζητήματα. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση στις πληροφορίες, όπως δεν έχουν πολλοί άνθρωποι πρόσβαση σε στοιχειώδη αγαθά, ενώ η οικονομική κρίση απειλεί την κοινωνική συνοχή και φτωχοποιεί την κοινωνία.
Το Διαδίκτυο, το οποίο έχει δώσει “φωνή” σε όλους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύει έναν παράλληλο κόσμο. Με τα πάθη του, τις αντιπαραθέσεις του, τις προτιμήσεις του, ενίοτε τις συγκρούσεις του. Ετσι ακριβώς όπως είναι η ανθρώπινη φύση και η πραγματική ζωή. Μόνο που στο ψηφιακό σύμπαν όλα τα συναισθήματα μπορεί να εξωτερικεύονται πιο εύκολα -το διαδίκτυο και ειδικά τα social media αποτελούν και… μέσα εκτόνωσης του θυμού.
Τώρα, μεγάλες εταιρείες στον κόσμο και κυρίως στις Η.Π.Α. ελέγχουν τις αναρτήσεις υποψηφίων για δουλειά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τους προσλάβουν.
Το Ιντερνετ είναι ένα εργαλείο που, όπως τα πάντα στον κόσμο, έχει δύο όψεις. Σε αυτό μπορεί κανείς να δει τα καλύτερα και τα… χειρότερα.
Σε προηγούμενο σχόλιό μας αναφερθήκαμε στην ανάγκη η εκπαίδευση να μετατραπεί σε Παιδεία που σημαίνει πνευματική ελευθερία ως προαπαιτούμενο της Δημοκρατίας.
Η Παιδεία όμως είναι και αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη χρήση του εργαλείου που ονομάζεται: Παγκόσμιος ιστός.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/8/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/25-chronia-www/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου