Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Νέο πολιτικό αφήγημα

Ο λόγος και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου όχι μόνο είναι επίκαιρο και στη σημερινή εποχή, αλλά ταυτόχρονα φέρνει πιο… κοντά πολιτικούς διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων και ρευμάτων.
Ετσι, το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουλίου στο Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στη Χαλέπα βρέθηκαν στην ίδια σειρά και για τον ίδιο λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), ο βουλευτής Επικρατείας και καθηγητής της Νομικής Σχολής Θεόδωρος Φορτσάκης (ΝΔ), η καθηγήτρια του Παντείου, πρώην βουλευτής, Αντιγόνη Λυμπεράκη («Ποτάμι») και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης.
Ολοι μίλησαν κατά την παρουσίαση του συλλογικού τόμου “Ελευθέριος Βενιζέλος. Η διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης του: ιδεολογικές αφετηρίες και επιρροές” που αποτελεί συνέκδοση του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Όπως ειπώθηκε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, σήμερα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος ο Βενιζέλος των δεκαετιών ’20 - ’30 που έπρεπε με τα υλικά της καταστροφής να χτίσει μια νέα Ελλάδα «που κατάφερε να δει πέρα από το δράμα και τον πόνο, την ευκαιρία να φτιάξει ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αφήγημα».
Ομως, ένα νέο πολιτικοκοινωνικό αφήγημα έχει ανάγκη και η Ελλάδα της σημερινής εποχής. Ωστε να βγει όσο γίνεται πιο αλώβητη από την οικονομική κρίση και να πάει μπροστά χωρίς την επανάληψη λαθών του παρελθόντος.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 1/8/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/neo-politiko-afigima/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου