Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Κρητικός επιστήμονας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας

Σημαντική διάκριση πέτυχε ένας διακεκριμένος Κρητικός επιστήμονας, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθώς διορίστηκε στο επιστημονικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρισε την Τρίτη δύο επιστήμονες σε διοικητικό όργανο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ), και συγκεκριμένα στο επιστημονικό του συμβούλιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Προκειται για τον Kurt Μehlhorn, διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck για θέματα Πληροφορικής και καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ και τον Νεκτάριο Ταβερναράκη, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΣΕ είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που λαμβάνει αποφάσεις για τη στρατηγική και την κατανομή των κονδυλίου του ΕΣΕ.  Όλα τα μέλη της επιλέγονται από ανεξάρτητη επιτροπή επιλογής.
Ο ίδιος ο κ. Ταβερναράκης είπε στα “Χανιώτικα νέα” ότι για τον ίδιο αποτελεί εξαιρετική τιμή ο διορισμός του στη συγκεκριμένη θεση και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να μπορέσει να βοηθήσει την έρευνα σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Να σημειώσουμε ότι τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Ταβερναράκη εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς και την παθογένεση νόσων που το αφορούν. Με τις επιστημονικές του μελέτες, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης έχει συνεισφέρει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για τον νεκρωτικό κυτταρικό θάνατο και φαινόμενα νευροεκφυλισμού, των μηχανισμών μνήμης και μάθησης, καθώς και των μηχανισμών γήρανσης.
Για το σύνολο της επιστημονικής του συνεισφοράς, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, έχει βραβευτεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς με σημαντικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων και με το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), με την επιχορήγηση για Προχωρημένους Ερευνητές (Advanced Investigator Grant award) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) κ.α..
Το 2015 “φως” στον μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης έριξε έρευνα του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 20 Απριλίου στο Nature, ένα από τα πιο έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ, Κωνσταντίνος Παληκαράς και Δρ. Ειρήνη Λιονάκη, με επικεφαλής τον Καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, αποκάλυψαν ένα κομβικό μονοπάτι μοριακής σηματοδότησης που συντονίζει τη δημιουργία και, ταυτόχρονα, την καταστροφή των μιτοχονδρίων στα κύτταρα, κατά τη γήρανση, καθορίζοντας τη διάρκεια ζωής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα web - 9/8/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kritikos-epistimonas-sto-evropaiko-simvoulio-erevnas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου