Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Λόγος αφύπνισης

Με έναν λόγο που προβληματίζει αλλά και αφυπνίζει, ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, αναφέρεται σε ζητήματα της εποχής μας. Με αφορμή το Brexit, ο Χόκινγκ -ο οποίος μάλιστα πριν από αρκετά έτη είχε πραγματοποιήσει ομιλία και σε συνέδριο στα Χανιά για την επιστήμη του- έγραψε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στον Guardian και μεταφράστηκε – αναδημοσιεύτηκε σε ελληνικούς ιστότοπους.
Ο Στίβεν Χόκινγκ εκφράζει την απαισιοδοξία του για το μέλλον της ανθρωπότητας, αν δεν επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του πλούτου και του χρήματος.
Στην κατακλείδα του άρθρου, έτσι όπως αναρτήθηκε στο tvxs, ο Χόκινγκ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει «να προσαρμοστούμε, να επανεξετάσουμε, να αναπροσανατολιστούμε και να αλλάξουμε κάποιες από τις θεμελιώδεις παραδοχές μας σχετικά με το τι εννοούμε με τον όρο πλούτο, ιδιοκτησία, “δικό μου” και “δικό σου”. Ακριβώς όπως μαθαίνουμε στα παιδιά να μοιράζονται.
Αν αποτύχουμε, οι δυνάμεις που συνέβαλαν στο Brexit, ο φθόνος και ο απομονωτισμός, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά σε όλο τον κόσμο, που τροφοδοτείται από έναν στενόμυαλο ορισμό του πλούτου και από την αποτυχία μας να τον κατανέμουμε πιο δίκαια, τόσο στο εθνικό επίπεδο, όσο και πέραν των εθνικών συνόρων, θα ενισχυθούν.
Αν συμβεί τελικά αυτό, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του είδους μας.
Αλλά μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Οι άνθρωποι είναι ένα ον ατέλειωτα πολυμήχανο, αισιόδοξο και ευπροσάρμοστο. Πρέπει να διευρύνουμε τον ορισμό του πλούτου και να συμπεριλάβουμε σε αυτόν τις γνώσεις, τους φυσικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό.
Την ίδια στιγμή πρέπει να μάθουμε να τον μοιραζόμαστε με περισσότερη δικαιοσύνη».
Οι αδήφαγες “αγορές” και οι ισχυροί του πλανήτη θα αφουγκραστούν αυτούς τους προβληματισμούς; Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής ώστε να μειωθεί η φτώχεια είναι απαραίτητη. Αλλά πόσοι το καταλαβαίνουν μέσα από τα πολυτελή γραφεία τους;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 4/8/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/logos-afipnisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου