Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ανήλικοι παραβάτες και πρόληψη

Κατά καιρούς διαβάζουμε ειδήσεις που αφορούν παραβατικές συμπεριφορές από ανηλίκους. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλανίζει ολοένα και περισσότερο τις δυτικές κοινωνίες. Τέτοια περιστατικά κατά καιρούς έχουν αναφερθεί και στην Κρήτη.
Τον Απρίλιο του 2011 είχε γίνει στα Χανιά μια ενδιαφέρουσα συνάντηση όταν στελέχη του νεοσύστατου, εκείνη την εποχή, Κεντρικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, είχαν συζητήσει με τοπικούς φορείς στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων,  για το Δίκτυο «Ορέστης» και για συντονισμό δράσεων. Τότε, είχε επισημανθεί ότι «απαραίτητη κρίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η στενή συνεργασία Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης ή παραβατικότητας ανηλίκων, τα οποία καταγράφουν αύξηση τα τελευταία χρόνια» («Χανιώτικα νέα» 6/4/2011).
Τι έγινε από τότε; Επιτεύχθηκαν συνεργασίες προς την κατεύθυνση αυτή; Οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, συζήτησαν σε νέα βάση στην κατεύθυνση πρόληψης της παραβατικότητας;
Κάποτε, μια συνταξιούχος δικαστής που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην στήριξη των ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά και στην ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, μου είχε πει ότι τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, κατανόηση αλλά και κίνητρα για να προχωρήσουν μπροστά  - όχι στιγματισμό και απόρριψη αλλά αποδοχή.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 19/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/aniliki-paravates-ke-prolipsi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου