Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Νέο Δ.Σ. στο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αλληλεγγύης Χανίων (ΚΙΦΑΧ), το οποίο επιτελεί σημαντικό έργο καθώς παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες. Πρόεδρος του Δ.Σ. εξελέγη ο γιατρός Μαν. Φραγκάκης.
Οπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης, η συνέλευση του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αλληλεγγύης Χανίων, που συνήλθε προ ημερών (10/10/2016), εξέλεξε καινούργιο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εν συνεχεία συγκροτήθηκε σε σώμα, και αποτελείται από τους:
-ως αντιπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων: Μπαρδάτσου Νίκη, Ορφανουδάκη Βούλα, Πετρουλάκη Βασίλη, Φραγκάκη Εμμανουήλ,
-ως αντιπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων: Βαλυράκη Στέλιο, Μπιτσάκη Λιλή,
-ως αντιπρόσωπο της Ιεράς Μονής Κυρίας των Αγγέλων, Γουβερνέτου: ηγούμενο κ.κ. Ειρηναίο,
-ως αντιπρόσωπο της Τράπεζας Χανίων: Βάμβουκα Τάσο,
-ως αντιπρόσωπο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χανίων: Τζοτζολάκη Όλγα.
Η σύσταση του προεδρείου αποφασίστηκε ως εξής: πρόεδρος – Φραγκάκης Εμμανουήλ, αντιπρόεδρος – Βαλυράκης Στέλιος, γραμματέας – Μπαρδάτσου Νίκη, ταμίας – Πετρουλάκης Βασίλης.
Στην ιστοσελίδα του ΚΙΦΑΧ αναφέρεται η ιστορία της δομής:
Το ΚΙΦΑΧ ξεκίνησε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2011 σαν απλό φαρμακείο σε ένα μικρό χώρο που του παραχωρήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Χανίων. Από το Φλεβάρη του 2013 λειτουργεί σαν Ιατρείο-Φαρμακείο στους άνετους χώρους που παραχώρησε η ΙΜ Γουβερνέτου, στην πλ. Κολοκοτρώνη 10
Το ΚΙΦΑΧ ξεκίνησε από πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων. Είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία στην οποία συμμετέχει ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος το Εργατικό Κέντρο, η ΙΜ Γουβερνέτου και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Διοικείται από 9μελές ΔΣ που εκλέχτηκε από τα μέλη του. Λειτουργεί αυτόνομα με τακτικές συνελεύσεις (κάθε μήνα) των εθελοντών.
Βασική αρχή του είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα πρόσβασης στην περίθαλψη, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρήσκευμα, πολιτικές πεποιθήσεις και οικονομικές δυνατότητες.
Στεγάζεται στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης και διαθέτει 7 γραφεία (υποδοχή, 4 ιατρεία, φαρμακείο, αποθήκη). Προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες του σε αυτό, 30 εθελοντές γιατροί που καλύπτουν 17 ειδικότητες, 10 νοσηλευτές, 6 φαρμακοποιοί, 20 διοικητικοί, 2 ψυχολόγοι, 1 κοινωνικός λειτουργός Λειτουργεί κάθε απόγευμα 5-9 μμ και κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωί 10-1, συνήθως με ραντεβού.
Απευθύνεται μόνο σε ανασφάλιστους και άπορους, παρέχοντας δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και προληπτικό εμβολιασμό στα παιδιά. Στο Ιατρείο υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή περίπου 800 καταχωρημένοι ασθενείς, ενήλικες και παιδιά. Οι έλληνες είναι περισσότεροι από 300, οι υπόλοιποι προέρχονται κυρίως από Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρειο Αφρική, Ασία.
Το ΚΙΦΑΧ δεν έχει κανενός είδους κρατική επιχορήγηση. Μοναδική πηγή εσόδων οι δωρεές σε χρήμα και φάρμακα από ιδιώτες.
ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Ακόμα το ΚΙΦΑΧ απευθυνόμενο σε κάθε πολίτη που μπορεί να βοηθήσει εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι "ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε γιατί κάποιοι συνάνθρωποί σου -γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, γραμματείς, σπουδαστές, απλοί πολίτες- αποφάσισαν να στηρίξουν έμπρακτα τους συμπολίτες μας που στερούνται σήμερα το βασικό ανθρώπινο αγαθό της πρόσβασης στην Υγεία. Το κάνουν αυτό χωρίς να τους υποχρεώνει κανείς, παρά μόνον από ανθρωπιά και αλληλεγγύη που αισθάνονται για το συνάνθρωπο τους". Για να συμπληρώσει:
"Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Ιατρείο και οι πόροι που διαθέτει στηρίζονται αποκλειστικά σε εθελοντές. Συνεπώς, οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες –ιδίως σε ακριβές εργαστηριακές εξετάσεις και ακριβές φαρμακευτικές αγωγές- και εξαντλούνται στα απολύτως αναγκαία.
Όπως καταλαβαίνεις το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων είναι και δική σου υπόθεση, σε αφορά άμεσα. Για αυτό το λόγο, ρώτησε τους υπεύθυνους πως μπορείς να προσφέρεις και εσύ ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή. Αυτό ακριβώς είναι η αλληλεγγύη στην πράξη. Έτσι, θα μας δώσεις δύναμη. Θα γίνουμε πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί στον αγώνα που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε απαιτώντας από την πολιτεία δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δημόσιας υγείας, στις οποίες να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι.
Γιατί, ζούμε με αξιοπρέπεια, όταν και ο διπλανός μας ζει με αξιοπρέπεια…".
Στοιχεία επικοινωνίας: Διεύθυνση ιατρείου: Πλ. Κολοκοτρώνη 10 τηλ. 28215-02754 και 28215-02755 email: kifaxania@gmail.com
(Χανιώτικα νέα web - 18/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/neo-d-s-sto-kinoniko-iatrio-farmakio-allilengiis-chanion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου