Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Νέα πραγματικότητα

Το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” κυκλοφόρησε με τίτλο “Το τέλος του κόσμου, όπως τον γνωρίζουμε”. Παράλληλα, στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο φλεγόμενος κομήτης “Τραμπ” σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη που απειλεί να “καταπιεί” τον κόσμο. Η εκλογή Τραμπ συζητιέται σε όλον τον πλανήτη.
Ωστόσο, μοιάζει με ανέκδοτο να θεωρείται από κάποιους σαν «αντισυστημική» η ψήφος στον Τραμπ, ο οποίος είναι από τους κατ’ εξοχήν εκφραστές του αμερικανικού συστήματος. Ομως, η εκλογή Τραμπ σε συνδυασμό με την άνοδο ακραίων – ξενοφοβικών κομμάτων και κινημάτων σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να προβληματίσει όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες. Οσο κι αν απουσιάζουν πολιτικές, αλλά και πολιτικοί, που να εμπνέουν, η απλούστευση και η συνολική απαξίωση δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος.
Το μη χείρον βέλτιστον είναι προτιμότερο από την ισοπέδωση για την οποία ευθύνονται βέβαια, σε έναν βαθμό, οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο και περιθωριοποίηση μεγάλα στρώματα της παγκόσμιας κοινωνίας.
Μέσα σε μια εποχή σαν τη σημερινή, μια εποχή ευρύτερων απομυθοποιήσεων και ισοπεδώσεων που τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τη νέα κοινωνία των πολιτών και επηρεάζουν και διαμορφώνουν εν πολλοίς τη λεγόμενη κοινή γνώμη, χρειάζεται ισχυρή Παιδεία και γνώση για να διακρίνει κανείς την αλήθεια από το ψέμα, το ποιοτικό από το ευτελές, το πραγματικά ελεύθερο από το επιτηδευμένο… Οσοι δεν αντιλαμβάνονται τη νέα πραγματικότητα και εμμένουν σε ιδεοληψίες και διαχωρισμούς αλλοτινών καιρών, αδυνατούν να μιλήσουν στη νέα γενιά που διεκδικεί το μέλλον της. Ωστόσο, ο μηδενισμός και η ισοπέδωση του στιλ: «Ολοι ίδιοι είναι», «είδαμε και οι άλλοι τι κάνανε» κ.λπ., είναι στοιχεία ικανά να οδηγήσουν την ανθρωπότητα, όχι στα καλύτερα, αλλά στα ακόμη χειρότερα…
Η ισχυροποίηση της Δημοκρατίας, με διαμόρφωση μιας πιο ανοιχτής και ελεύθερης κοινωνίας, με πολιτικές που να απαντούν επί της ουσίας στο πρόβλημα της φτώχειας θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα του σύγχρονου δυτικού κόσμου…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 14/11/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/nea-pragmatikotita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου