Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

"4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα" στο θέατρο Κυδωνία: Η εφηβεία και η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου

Με ένα επίκαιρο θέμα, αυτό της σεξουαλικής βίας ανάμεσα σε έφηβους αλλά και της σκοτεινής πλευράς του διαδικτύου, καταπιάνεται η νέα παράσταση της εταιρείας θεάτρου: «Μνήμη» στο θέατρο Κυδωνία στα Χανιά.
Στο μικροσκόπιο της παράστασης:  «4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα» μπαίνουν οι γονείς με παιδιά στην εφηβεία, μέσα σε έναν κόσμο που τα smartphones βρίσκονται οπουδήποτε ενώ οι κάμερες αποτελούν πραγματικότητα…
Μέσα σε αυτόν τον κόσμο, στο θεατρικό έργο του Αγγλου συγγραφέα Τζέιμς Φριτς, παρακολουθούμε την ιστορία του 17χρονου Τζακ ο οποίος μαζεύει μόρια για να περάσει στη Νομική Σχολή και της οικογένειάς του, όπως και της πρώην φίλης του. Όμως, όλα ανατρέπονται όταν ένα σεξουαλικό βίντεο με τον Τζακ και τη φίλη του ανεβαίνει στο Διαδίκτυο. Ποιος και γιατί ανέβασε το βίντεο; Τι θα γίνει με τη διαπόμπευση των νέων αυτών ανθρώπων; Τι κινδύνους εγκυμονεί η εφηβεία μέσα από την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας;
Είναι ένα έργο δυνατό σε άψογη σκηνοθεσία του Μιχάλη Βιρβιδάκη και πειστικές – εξαιρετικές ερμηνείες από την Κατερίνα Μαντίλ στο ρόλο της πρώην φίλης του Τζακ, τη Ντία Κοσκινά στο ρόλο της μητέρας του 17χρονου, τον Γιώργο Γελαλή στο ρόλο του πατέρα και τον Μιχάλη Τακτικάκη στο ρόλο του φίλου του.
Στη μιάμιση ώρα που διαρκεί η παράσταση παρακολουθούμε την κορύφωση ενός πραγματικού δράματος, με ανατροπές και αποκαλύψεις.
Ο συγγραφέας στο σημείωμα που έγραψε ειδικά για την παράσταση του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά σημειώνει χαρακτηριστικά: «αν οι γονείς δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πώς παίζεται το παιχνίδι σήμερα, πώς θα μπορέσουν να καταλάβουν πότε παραβιάστηκαν οι κανόνες;».
Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το θέατρο «Κυδωνία», το έργο έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Hampstead του Λονδίνου το 2014 και προτάθηκε αμέσως για ένα από τα βραβεία Olivier, ενώ την επόμενη χρονιά, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, μεταφέρθηκε στο θέατρο Trafalgar Studios χαρίζοντας στον συγγραφέα του το βραβείο «Ο πιο πολλά υποσχόμενος θεατρικός συγγραφέας» από το Σύλλογο Θεατρικών Κριτικών του Λονδίνου.
Το έργο στο θέατρο Κυδωνία, το οποίο πάντα μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις επιλογές του και τη δουλειά του, παρουσιάζεται σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, εικαστική αντίληψη Μιχάλη Βιρβιδάκη και Μαρίας Μπατάνα, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμούς Γαλάτειας Σαραντάκου, με βοηθούς σκηνοθέτη τον Αιμίλιο Καλογερή και τον Εμμανουήλ Στεφανουδάκη.
Οι επόμενες παραστάσεις θα δοθούν την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου με ώρα έναρξης 9.30 μ.μ..
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 19/12/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-efivia-ke-i-skotini-plevra-tou-diadiktiou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου