Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Δύσκολη χρονιά

Οσο κι αν ακούγονται συχνά διαβεβαιώσεις για σταδιακή έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, για παραγωγική ανασυγκρότηση και για… ανάπτυξη που μάλλον έχει χάσει τον δρόμο, η πραγματικότητα κάνει -μέχρι τώρα τουλάχιστον- τους πολίτες να αναστενάζουν.
Η είσοδος, μάλιστα, του νέου χρόνου, συνεπάγεται την εφαρμογή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων. Ετσι, με το… καλημέρα του 2017 αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες.
Είναι προφανές για να μη τρέφουμε αυταπάτες- ότι και η χρόνια που έρχεται θα είναι δύσκολη. Με τους φορολογούμενους πολίτες να πρέπει να βάζουν πιο βαθιά το χέρι σε μια σχεδόν… άδεια τσέπη. Με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή και με τον κόσμο της εργασίας να βρίσκεται σε απόγνωση.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις φόρων, επιφέρει επιπτώσεις σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, θα έχουμε αυξήσεις στους έμμεσους φόρους: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο. Στον καφέ θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο.
Στη σταθερή τηλεφωνία επιβάλλεται νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ.
Επιτέλους, δεν πάει άλλο. Ας το καταλάβουν οι κυβερνώντες και τα κόμματα…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 28/12/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/diskoli-chronia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου