Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Πόλος έλξης επισκεπτών ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς

Σημαντικός πόλος έλξης τουρισμού και οικονομικής ανάπτυξης για τον Νομό Χανίων παραμένει ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς καθώς σε νέα έρευνα το 87% των επισκεπτών δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένο και το 97,6% ανέφερε ότι θα προτείνει σε φίλους και συγγενείς να τον επισκεφτούν σε επόμενες διακοπές τους.
Μάλιστα, το 24,1% των επισκεπτών δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν πάρα πολύ ή καθοριστικά από την ύπαρξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στην επιλογή τους να επισκεφτούν τα Χανιά και αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με τους ερευνητές, «αποτελεί ένα δείκτη για τον αριθμό των τουριστών που προσελκύει το φαράγγι στα Χανιά, και που αν αυτό δεν υπήρχε πιθανότατα θα επέλεγαν άλλο προορισμό».  Επιπλέον, αυτό  αποδεικνύει ότι πέρα από την περιβαλλοντική αξία, ο Δρυμός έχει και σημαντική οικονομική αξία για το Νομό Χανίων αλλά και την Κρήτη στο σύνολό της. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες, οι οποίοι αυξήθηκαν σημαντικά για το 2016, πρότειναν την δημιουργία  online εφαρμογής για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.
Η έρευνα αυτή υλοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Μ.Α.Ι.Χ. σε συνεργασία με το φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και τη Διεύθυνση Δασών Χανίων με στόχο να αναγνωρίσει το προφίλ  του επισκέπτη του Εθνικού Δρυμού και να καταδείξει τις επιπτώσεις του τουρισμού που προσελκύει ανά σεζόν στην οικονομία των Χανίων. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν του 2016 συγκεντρώθηκαν από εθελοντές του φορέα διαχείρισης πρωτογενή δεδομένα από δείγμα 1090 επισκεπτών μέσω προσωπικών συνεντεύξεων μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Η κωδικοποίηση, η επεξεργασία και η ανάλυση των δεδομένων έγινε στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μ.Α.Ι.Χ. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Σύμφωνα με τα δεδομένα που γνωστοποιήθηκαν από το ΜΑΙΧ, για την τουριστική σεζόν του 2016 «ο συνολικός αριθμός επισκεπτών ήταν 147.643, αριθμός αυξημένος κατά 9,81% σε σχέση με τα 134.451 για τη σεζόν του 2015. Ο μέσος όρος επισκεπτών ανά ημέρα ήταν 757 άτομα ενώ οι μήνες με τους μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών ήταν ο Αύγουστος με 30.695 άτομα, ο Ιούλιος με 27.392 άτομα και ο Σεπτέμβριος με 27.911 άτομα».
Οι ερευνητές διαπιστώνουν πως «οι επισκέπτες έρχονται κυρίως από χώρες της κεντρικής Ευρώπης σε ποσοστό 46,2% (κατά κύριο λόγο Γαλλία και Γερμανία) και Σκανδιναβικές χώρες σε ποσοστό 21,6%. Ακολουθούν οι Μεσογειακές χώρες με 13,5%, οι ανατολικές χώρες με 7,9% και οι λοιπές χώρες με 10,8%. Σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν παρατηρείται σημαντική αύξηση των Σκανδιναβών (8,8% το 2015) και μεγάλη μείωση των επισκεπτών από μεσογειακές χώρες (29,3% το 2015). Το 48,1% των επισκεπτών διαθέτει ετήσιο προσωπικό εισόδημα πάνω από 35.000€, ποσοστό αυξημένο κατά 10 μονάδες σε σχέση με το 2015».
Σύμφωνα, πάντα, με τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια, «το μεγαλύτερο ποσοστό (58,9%) επιλέγει μια εκδρομή τουριστικού πρακτορείου προκειμένου να μεταβεί στη Σαμαριά με 25,5% να επιλέγει το ΚΤΕΛ και 15,6% κάποιο άλλο μέσο. Κατά κύριο λόγο ήταν η πρώτη τους επίσκεψη στην περιοχή σε ποσοστό 88,3% ενώ το 79,4% είχε πληροφορίες για τον Εθνικό Δρυμό πριν φτάσει στην Κρήτη τόσο από το ίντερνετ όσο και από φίλους και συγγενείς που τον επισκέφτηκαν στο παρελθόν. Τον κανονισμό λειτουργίας διάβασε το 57% των επισκεπτών ενώ σημαντικά αυξημένο είναι το ποσοστό που έκανε στάση σε κέντρο πληροφόρησης, 27,7% για το 2016 σε σχέση με 17,1% για το 2015. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στη λειτουργία για πρώτη χρονιά φέτος, κέντρου πληροφόρησης και στη νότια είσοδο του Δρυμού. Φαίνονται καλά πληροφορημένοι για άλλη μια χρονιά για τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής αλλά αντίθετα μόνο το 28,7% γνώριζε ότι φέρει την αναγνώριση «Unesco Biosphere reserve» και μόλις το 24,7% γνωρίζει ακριβώς τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Unesco – Άνθρωπος και Βιόσφαιρα».
Αρκετά ευχαριστημένοι φαίνονται οι επισκέπτες με τη σήμανση κατά μήκος του μονοπατιού, αφού το 62,1% την αξιολογεί ως «πολύ καλή» ή «άριστη». Το ίδιο ισχύει τόσο για τους χώρους ανάπαυσης, με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το 74,7% όσο και για της εγκαταστάσεις ύδρευσης και καθαριότητας, με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το 64,7% ενώ το επίπεδο ασφάλειας που αισθάνονται κατά τη διάρκεια της διέλευσής τους χαρακτηρίζει ως τουλάχιστον υψηλό το 73,3%».
ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις από την έρευνα, οι επισκέπτες δηλώνουν «ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το αντίτιμο της εισόδου  σε ποσοστό 60,3% ενώ το 81,7% είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν και αυξημένο εισιτήριο τουλάχιστον κατά 2€. Σημαντικά ποσοστά επισκεπτών δήλωσαν ότι θα ήταν διατεθειμένοι να καταβάλουν και 5€ ή 10€ παραπάνω από το σημερινό αντίτιμο προκειμένου να επισκεφτούν τη Σαμαριά σε ποσοστά 41,5% και 17,7% αντίστοιχα, σε σύγκριση με 32,7% και 16,1% για το 2015. Η τόσο μεγάλη προθυμία καταβολής μεγαλύτερου εισιτήριου αποτελεί ένα δείκτη της αξίας που θεωρούν οι επισκέπτες ότι έχει ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς για αυτούς, και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν γι αυτήν». Πάντως, «οι επισκέπτες από μεσογειακές χώρες είναι πιο συγκρατημένοι στην αξιολόγησή τους ενώ φαίνεται να είναι και λιγότερο διατεθειμένοι να καταβάλουν υψηλότερο αντίτιμο».
Αντίθετα, όπως σημειώνεται στην έρευνα, «η αξιολόγηση του εισιτηρίου του πλοίου από Αγιά Ρουμέλη είναι σημαντικά χειρότερη αφού μόλις 17,4% από τους επισκέπτες δηλώνουν ικανοποιημένοι με αυτή».
Για άλλη μια φορά, σύμφωνα με τους ερευνητές, «φαίνεται το οικονομικό όφελος που προκύπτει για τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης αφού μόνο 26,7% των επισκεπτών θα αποφύγει να γευματίσει σε κάποια ταβέρνα της περιοχής μετά το τέλος της πεζοπορίας. Παρόλαυτα και πάλι μόνο 2 στους 10 σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν στην περιοχή, με τους υπόλοιπους να αναχωρούν αυθημερόν και να συνεχίζουν τις διακοπές τους σε άλλα μέρη της Κρήτης».
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ
ON LINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Ακόμα, στην έρευνα αναφέρεται ότι «για πρώτη φορά τη σεζόν του 2016 οι επισκέπτες κλήθηκαν να αξιολογήσουν διαφορετικές εναλλακτικές για μελλοντικές παρεμβάσεις στο χώρο και βελτιώσεις στη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σημαντικότερη μελλοντική ενέργεια θεωρείται η δημιουργία μιας online εφαρμογής για τη Σαμαριά, μέσω της οποίας θα μπορεί ο επισκέπτης τόσο να κάνει κράτηση-αγορά του εισιτηρίου του, όσο και να λαμβάνει πληροφορίες για αυτόν τόσο πριν την επίσκεψή του όσο και κατά τη διάρκεια της παραμονής του και κατά μήκος της διαδρομής».
Ακολουθεί «η βελτίωση και η επέκταση των υποδομών της βόρειας εισόδου στο Ξυλόσκαλο, η αναστήλωση των εκκλησιών που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής αλλά και του παλιού οικισμού της Σαμαριάς, η δυνατότητα επίσκεψης διαφορετικών από το κεντρικό μονοπάτι διαδρομών εντός του πυρήνα του δρυμού και τέλος η δυνατότητα διανυκτέρευσης εντός των ορίων του».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Κλείνοντας οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η on line εφαρμογή «μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη πρόσβασης του επισκέπτη στην πληροφόρηση που αναζητεί» και «σημαντικός στόχος που πρέπει να τεθεί από αυτήν είναι η προσέλκυση τουριστών υψηλότερου επιπέδου που θα έχουν τη διάθεση όχι μόνο να «περάσουν το φαράγγι» και να φύγουν, αλλά να διανυκτερεύσουν και στην ευρύτερη περιοχή και να επισκεφτούν παρακείμενες διαδρομές, σε συνδυασμό και με την προώθηση της κατανάλωσης ντόπιων προϊόντων, προκαλώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία. Δεύτερος σημαντικός στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο πλαίσιο που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ώστε να είναι δυνατή η αύξηση του συνόλου των επισκεπτών ανά σεζόν. Και αυτό «στο πλαίσιο που θα ορίσει η υλοποίηση μιας μελέτης φέρουσας ικανότητας για το χώρο, χωρίς να αυξηθεί δυσανάλογα η ημερήσια επιβάρυνση του τοπίου, μιας και πάνω από όλα αναφερόμαστε σε μια ειδικά προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους που πρέπει να διαχειρίζεται με συγκεκριμένο τρόπο».
Καταλήγοντας, οι ερευνητές τονίζουν ότι «είναι σημαντικό ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς να ανεξαρτητοποιηθεί από την κεντρική κυβέρνηση, να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία η διαχείρισή του και να καταστεί αυτοχρηματοδοτούμενος με μια ενδεχόμενη αύξηση του εισιτηρίου κατά 2€ προκειμένου να δημιουργηθούν έσοδα για την καλύτερη λειτουργία του να θεωρείται απόλυτα αποδεκτή σχεδόν από το σύνολο των επισκεπτών, χωρίς αυτό να αποκλείει την παράλληλη εφαρμογή ειδικών μειωμένων εισιτηρίων για διάφορες κοινωνικές ομάδες χαμηλού εισοδήματος».
Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους:
Δρ Γ. Μπαουράκης, δ/ντής Μ.Α.Ι.Χ.
Δρ Π. Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς
Π. Δράκος, ΕΔΙΠ, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Παν/μιο Κρήτης
Γ. Φακωτάκης, MSc Τμ. Οικονομίας και Διοίκησης, Μ.Α.Ι.Χ, Yπ. Δρ. Πολυτεχνείο Κρήτης
Καθ. Κ. Ζοπουνίδης, ακαδημαϊκός, δ/ντής Εργ. Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Ανάλυσης Δεδομένων – Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Audencia Business School, France.
(Χανιώτικα νέα - 31/12/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/polos-elxis-episkepton-o-ethnikos-drimos-samarias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου