Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Δημιουργίες ψυχής από ηλικιωμένους στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων

Παραδοσιακά κεντήματα και πλεκτά, αλλά και χειροποίητα κεριά, μπορεί, μεταξύ άλλων, να δει, να απολαύσει αλλά και να αγοράσει ο επισκέπτης στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων.
Πρόκειται για δημιουργίες ψυχής, για έργα των ηλικιωμένων που διαμένουν στο Δημοτικό Γηροκομείο. Στην αίθουσα της εργοθεραπείας, υπάρχει μόνιμη έκθεση των συγκεκριμένων έργων ενώ οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους ηλικιωμένους την ώρα που τα δημιουργούν. Μάλιστα, από τις 19 έως τις 24 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Αγοράς, χριστουγεννιάτικο παζάρι, όπου το Δημοτικό Γηροκομείο θα έχει το δικό του περίπτερο με τις δημιουργίες αυτές. «Κάνουμε υπέροχα πράγματα: κεντήματα, κεριά, όλα από τα χέρια μας», μας λέει η Μαρία Μαριόλη που φιλοξενείται στο Δημοτικο Γηροκομείο. Οπως εξηγεί στα “Χ.Ν.”, η εργοθεραπεύτρια Μελίτα Τσαγράκη, «οι ηλικιωμένοι έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον απεριόριστο ελεύθερο χρόνο τους.
Κάθε πρωί έχουν ένα αντικείμενο δουλειάς, ανάλογα με τις δυνατότητες και δεξιότητές τους, τα ενδιαφέροντά τους και τη δουλειά που έκαναν πριν. Η δική μου δουλειά είναι να τους παρέχω αυτό που χρειάζεται για να παραμείνουν ενεργοί». Η ίδια επισημαίνει ότι ο άνθρωπος γερνάει όταν «σταματά να έχει κάποιο κίνητρο, σταματάει να έχει ενδιαφέροντα», όταν «αισθάνεται ότι μπαίνει στο περιθώριο». Αντίθετα, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για τον άνθρωπο από το «να είναι ενεργός, να μπορεί να προσφέρει, να νιώθει ότι έχει αποδοχή».
Ετσι, οι ηλικιωμένοι στο πλαίσιο της εργοθεραπείας, «δουλεύουν καθημερινά πολλές κατασκευές». Στο παζάρι στη Δημοτική Αγορά, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν παραδοσιακά κεντήματα και πλεκτά, χειροποίητα κεριά, γούρια, διάφορες συνθέσεις χριστουγεννιάτικες, κοσμήματα, κ.ά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 9/12/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/dimiourgies-psichis-apo-ilikiomenous-sto-dimotiko-girokomio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου