Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Οι εφημερίδες και οι εξουσίες

Σε ένα μεγάλο βαθμό οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι τους, τουλάχιστον όσες και όσοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όχι μόνο ενημερώνουν τον πολίτη με τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα, αλλά γίνονται και η “φωνή” των ανθρώπων χωρίς φωνή.
Ο άνεργος, ο εργαζόμενος, ο αγρότης αλλά και ο φορολογούμενος πολίτης που βλέπει ότι πληρώνει το κράτος χωρίς να έχει καμία ανταπόδοση, στην εφημερίδα θα τηλεφωνήσει για να πει το πρόβλημά του και την επόμενη μέρα πιθανώς να το δει δημοσιευμένο υπό τη μορφή σχολίου. Στον Τύπο θα καταγγείλει την αρμόδια Αρχή για την λακκούβα στον δρόμο που δεν λέει να κλείσει, για τα απλά ζητήματα της καθημερινότητας που πρέπει να λυθούν, για την αστυνομική αυθαιρεσία όταν αυτή υπάρχει.
Ομως, οι εφημερίδες ενοχλούν όσους θέλουν να τα παρουσιάζουν όλα καλά και όλα ωραία. Ενοχλούν πρωτίστως τους φορείς της εξουσίας οι οποίοι θα προτιμούσαν να ελέγχουν τα ΜΜΕ αντί να ελέγχονται από αυτά.
Πως αλλιώς να εξηγήσεις την… δημόσια αντίδραση του πρωθυπουργού όταν πολίτες στην Αλεξανδρούπολη του είπαν ότι δεν διαβάζουν εφημερίδες.
Στο βίντεο που κυκλοφόρησε εμφανίζεται ο Αλ. Τσίπρας να τους λέει ότι καλά κάνουν και δεν διαβάζουν.
Είναι δυνατόν -αναρωτιέται κανείς- ο πρωθυπουργός μιας χώρας να επιφυλάσσει τέτοια αντιμετώπιση στον γραπτό Τύπο;
Οσο για τον Πάνο Καμμένο και τις αγωγές που έχει ασκήσει, όπως αυτή στον Ανδρέα Πετρουλάκη, τι να σχολιάσει κανείς. Τα δημόσια πρόσωπα σε τόσο υψηλά αξιώματα θα έπρεπε να δέχονται η έστω να ανέχονται την δημόσια κριτική και να υπερασπίζονται την ελεύθερη έκφραση. Και να απαντούν με πράξεις και όχι με… αγωγές.
Για αυτό και υπέρ του Ανδρέα Πετρουλάκη έχει, φυσικά, εκδηλωθεί ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.
Φυσικά, ούτε οι προηγούμενοι κυβερνώντες δεν φημίζονται για τις καλύτερες σχέσεις τους με μερίδα του Τύπου. Αρκετοί απλοί δημοσιογράφοι ανά την χώρα έχουν υποστεί κατά καιρούς διώξεις για ρεπορτάζ τους.
Μια φράση που αποδίδεται από πολλούς στον Τζορτζ Οργουελ (χωρίς να είναι βέβαιον ότι ανήκει στον ίδιο), λέει:
«Δημοσιογραφία σημαίνει να τυπώνεις κάτι που κάποιος άλλος δεν θέλει να τυπωθεί. Τα υπόλοιπα είναι δημόσιες σχέσεις».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 13/1/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-efimerides-ke-i-exousies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου