Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Πληρώνουν ασφάλιστρα αλλά δεν αποζημιώνονται για ζημιές στην τσουνάτη ελιά

Μολονότι πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, δεν αποζημιώνονται για ζημιές στην αγροτική τους παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
O λόγος για παραγωγούς των ορεινών όγκων του Πλατανιά που καλλιεργούν την ποικιλία της τσουνάτης ελιάς.
Οπως σημειώνουν οι παραγωγοί, ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται καν δηλώσεις ζημιάς για αυτή την ποικιλία.
Το πρόβλημα αυτό επισημαίνουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Παλαιών Ρουμάτων και Μεσκλών σε επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου και τους βουλευτές Κρήτης.
Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Αθανάσιο Ζανιά, στο υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Ηρακλείου και στο Γραφείο του δημάρχου Πλατανιά, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί σημειώνουν ότι τα χωριά αυτά βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Δήμου Πλατανιά Χανίων και σε υψόμετρο άνω των 450 μέτρων.
«Στα χωριά μας -σημειώνουν- καλλιεργούνται 150.000 ελαιόδεντρα( 80% ποικιλίας Τσουνάτη), 3000 καστανιές και εκτρέφονται περίπου 10.000 αιγοπρόβατα. Λόγο της γεωγραφίας του υψομέτρου αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής ο βαθμός δυσκολίας για να υπάρχει παραγωγή είναι μεγάλος. Ιδιαίτερα επειδή καλλιεργείτε η ποικιλία Τσουνάτη ελιά και μαζεύεται με δίχτυα μόνιμης στρώσης, ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται καν δηλώσεις ζημιάς όταν αυτές γίνονται και ποτέ δεν αποζημιώνει την ποικιλία αυτή ενώ συγχρόνως ζητεί από τους παραγωγούς ασφάλιστρα υποχρεωτικά».
Στο σημείο αυτό οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί υπογραμμίζουν ότι «οι παραγωγοί των χωριών μας κάθε χρόνο ασφαλίζουν το αγροτικό τους κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ και αποδίδουν χιλιάδες ευρώ στα ασφάλιστρα. Κάθε χρόνο οι απώλειες στα εισοδήματα αλλά στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο των παραγωγών λόγο των καιρικών συνθηκών είναι μεγάλες χωρίς όμως ποτέ να έχουν αποζημιωθεί.
Αυτό οφείλεται στο ότι βασική προϋπόθεση προκειμένου να τύχουν οι αγρότες ένταξης σε πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών (ΚΟΕ/ΠΣΕΑ), πρέπει να υπάρχει καταστροφή σε ποσοστό ύφους 30% και πάνω σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομός)».
Ωστόσο, «αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί για μια συγκεκριμένη καλλιέργεια στο εύρος ενός νομού, με δεδομένη την ανομοιομορφία που υπάρχει μεταξύ πεδινών και ορεινών περιοχών».
Οι δύο Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ζητούν «την ένταξη των παραγωγών μας σε προγράμματα αποζημίωσης και αποκατάστασης ζημιών» και προτείνουν η ευρύτερη περιοχή στην οποία θα καταμετράτε η ζημιά να είναι σε επίπεδο Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας, «όπως άλλωστε ο ισχύων κανονισμός, καθορίζει την έννοια της ευρύτερης περιοχής π.χ. ζώνη, πρόταση που ξανάγινε από έγγραφο του Δήμου Πλατανιά». Ζητούν επίσης «να υπάρξει αλλαγή στην νομοθετική αυτή ρύθμιση από την καταγραφή ζημιάς σε επίπεδο Νομού, να γίνει είτε σε επίπεδο ζώνης μιας καλλιέργειας, είτε σε επίπεδο Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ σε ότι αφορά την αποζημίωση της παραγωγής της ποικιλίας Τσουνάτης από ακραία καιρικά φαινόμενα».
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμοί Παλαιών Ρουμάτων Γ. Μοτάκης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσκλών Μαν. Βουλγαράκης.
(Χανιώτικα νέα - 13/1/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/plironoun-asfalistra-alla-den-apozimiononte/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου