Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Κορυφαίος προορισμός μουσεία και εκκλησίες για τους ξένους επισκέπτες του Ν. Χανίων

Κορυφαίος προορισμός για τους ξένους επισκέπτες που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Χανίων, αναδεικνύονται πλέον τα μουσεία, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια. Ακολουθούν οι παραλίες του Ελαφονησίου, Μπάλου και Φαλασάρνων. Έπεται η Κνωσός, το φαράγγι της Σαμαριάς, η Σούγια και οι αρχαιολογικοί χώροι της Απτέρας και της Φαιστού.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα για
την τουριστική περίοδο του 2016 που συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων και τη συγχρηματοδότηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης.
Σχετικά με τις παραλίες του
Ελαφονησίου, του Μπάλου και των Φαλασάρνων, από την έρευνα προέκυψε ότι «υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ότι εκείνοι που επισκέπτονται για πρώτη φορά τη Δυτική Κρήτη, φαίνεται να τις προτιμούν περισσότερο, σε αντίθεση με αυτούς που έχουν ήδη ξαναέρθει και επιλέγουν πιο πολύ την παραλία της Σούγιας».
ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, «ο αλλοδαπός επισκέπτης αισθάνεται εξαιρετικά ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που του προσφέρει το τουριστικό κατάλυμα, ενώ παραμένει η αρνητική εικόνα σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου, την οδική σήμανση αλλά και την καθαριότητα σε δρόμους και πόλεις».
ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «εκτός από τα έξοδα που έχουν κάνει για τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής τους, σχεδόν εννέα στους δέκα τουρίστες δαπανούν το περισσότερο μέρος του προϋπολογισμού τους στις ταβέρνες και καφετέριες, ακολουθούν οι δαπάνες σε Σουπερμάρκετ και σε μετακινήσεις, μειωμένα είναι τα ποσοστά αυτών που πραγματοποιούν αγορές αναμνηστικών και εκδρομών, ενώ αντίθετα πολύ μικρό είναι το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονται να δαπανήσουν κάποια χρήματα για τη νυχτερινή τους διασκέδαση».
ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ
Σύμφωνα, πάντα, με τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφορικά με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες στρέφονται στην αγορά του τοπικού κρασιού, ελαιολάδου και χυμό από πορτοκάλι».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ανάμεσα στα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι «οι τουρίστες που προτιμάνε το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό, για τις διακοπές τους, θεωρούν στην πλειοψηφία τους τις τιμές κανονικές προς φτηνές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η ηλικία των επισκεπτών είναι κυρίως μεταξύ 25-54 ετών, ενώ η πλειοψηφία έχει ξαναέρθει στη Δυτική Κρήτη. Οι αλλοδαποί τουρίστες είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, αφού τρεις στους τέσσερις είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ έξι στους δέκα δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ, πραγματοποιώντας περίπου 9 διανυκτερεύσεις στη Δυτική Κρήτη.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία προτιμάνε τις οικογενειακές διακοπές με ή χωρίς παιδιά ενώ διαμένουν στις γύρω περιοχές του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας, κυρίως σε ξενοδοχεία 3 & 4 αστέρων, με έναν στους τρεις να επιλέγουν το πακέτο “all inclusive”. Αναφορικά με τις μετακινήσεις τους, οι αλλοδαποί τουρίστες χρησιμοποιούν κυρίως τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα αλλά και τα λεωφορεία/ΚΤΕΛ, ενώ με μεγάλη ικανοποίηση κάνουν χρήση και των ταξί, κυρίως οι Σκανδιναβοί, για τις διάφορες περιηγήσεις τους, αναδεικνύοντας τα μουσεία, εκκλησίες, μοναστήρια ως το πιο δημοφιλή προορισμό».
Η ομάδα συγγραφής και ανάλυσης της έρευνας αποτελείται από τους Δρ. Γεώργιο Μπαουράκη (διευθυντής ΜΑΙΧ), Γεώργιο Αγγελάκη (ερευνητής ΜΑΙΧ), καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη (Πολυτεχνείο Κρήτης – Audencia Nantes School of Management, Γαλλία) και Περικλή Δράκο (Ε.Δ.Ι.Π. Πανεπιστήμιο Κρήτης).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα web - 24/1/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/korifeos-proorismos-mousia-ke-ekklisies-gia-tous-xenous-episkeptes-tou-n-chanion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου