Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Πολίτες, πολιτικές και εξουσίες

Οσο εξελίσσεται η οικονομική κρίση, τόσο γινόμαστε θεατές ισοπεδωτικών απόψεων που μηδενίζουν τα πάντα. Αναμενόμενο καθώς, ως γνωστόν, οι οικονομικές ανισότητες και ο αγώνας για επιβίωση, φέρνουν αγανάκτηση και θυμό.
Ωστόσο, μέσα στη νέα πραγματικότητα που πορεύεται όχι μόνον η Ελλάδα αλλά και όλος ο Κόσμος, με τις αποστάσεις να έχουν… εκμηδενιστεί, τη μετάδοση της πληροφορίας να είναι εφικτή σε δευτερόλεπτα μέσα από το Διαδίκτυο και τις εξελίξεις συνήθως να μας… προσπερνάνε, το ζητούμενο πια δεν είναι μοιρολατρικά κάθε τόσο να θυμόμαστε το παρελθόν αλλά να προσανατολιζόμαστε προς το μέλλον. Ενα μέλλον που δε μοιάζει ευοίωνο μέσα στην σημερινή κρίση, αλλά που θα είναι σίγουρα χειρότερο αν υπερισχύσουν οι ακραίες φωνές και υποχωρήσουν τα δημοκρατικά ιδεώδη στην Ευρώπη και σε όλο τον Κόσμο. Αν αντί για τη σύνθεση απόψεων, τη διάθεση συνεχούς αναθεώρησης για κατανόηση του σήμερα και την υπεράσπιση της πολυφωνίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ίδιας της ελευθερίας, επικρατήσουν οι απλουστεύσεις του στυλ “όλοι ίδιοι είναι”, η ισοπέδωση, οι ιδεοληψίες και διαχωρισμοί, που αγνοούν εντελώς την εποχή μας… Αντίθετα, η ισχυροποίηση της -έστω ελλειμματικής σήμερα- Δημοκρατίας, με διαμόρφωση μιας πιο ανοιχτής και εξωστρεφούς κοινωνίας και με πολιτικές που να απαντούν επί της ουσίας στα προβλήματα που ταλανίζουν τον δυτικό Κόσμο μέσα στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα, στην ανεργία και στη φτώχεια, θα ήταν η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις της  εποχής μας… Με στήριξη της νεολαίας αλλά και της επιχειρηματικότητας που ανοίγει θέσει εργασίας παντού στο πλανήτη.
Μόνο που τις πολιτικές δεν τις διαμορφώνουν οι πολίτες αλλά οι κυβερνήσεις. Οι πολίτες συνήθως απογοητεύονται όταν διαπιστώνουν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες μένουν στη θεωρία από τις λογής εξουσίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 15/3/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/polites-politikes-ke-exousies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου