Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Πειράματα από μαθητές και ομιλία του Δ. Σιμόπουλου στη γιορτή για τις φυσικές επιστήμες

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η “Γιορτή για τις φυσικές επιστήμες” που θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στα Χανιά.
Kατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν τη γιορτή, μαθητές θα παρουσιάσουν πειράματα ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί ομιλία από τον αστροφυσικός Διονύση Σιμόπουλο.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ ,η Ένωση γονέων και κηδεμόνων του Νομού, η Ενωση Ελλήνων Χημικών (Π.Τ. Κρήτης), ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.
Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, μαθητές από 14 Δημοτικά 13 Γυμνάσια και 9 Λύκεια του Νομού στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) Ακρωτηρίου, θα μετατραπούν σε μικρούς επιστήμονες, παρουσιάσουν πειράματα στους συμμαθητές τους αλλά και γενικότερα στο κοινό, Πειράματα. Οι μαθητές και οι μαθήτριές σαν μικροί επιστήμονες θα διδάξουν και θα διδαχθούν σε ένα «Πανηγύρι» των Φυσικών Επιστημών συνδέοντας τις γνώσεις τους με το «κάνω» αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα και την ομορφιά του πειραματισμού. Παράλληλα θα λειτουργούν εκθέσεις σχετικές με την διδασκαλία των φυσικών επιστημών.
ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ  ΣΤΟ Κ.Α.Μ. ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου ο Αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, θα μιλήσει στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) με θέμα “Ταξίδι χωρίς τέλος” και θα τιμηθεί από τον σύλλογο φίλων αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ).
ΟΜΙΛΙΑ Π. ΚΟΥΜΑΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Την ίδια ώρα της Κυριακής και στον ίδιο χώρο ο Φυσικός πειραματιστής του ΑΠΘ Παναγιώτης Κουμαράς θα συζητήσει με θέμα “Διδάσκοντας Φυσική αύριο” και θα απονεμηθούν οι βεβαιώσεις συμμετοχής στους δασκάλους καθηγητές και μαθητές που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
Ο σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι:
•Η ανάδειξη των Φ.Ε ως απαραίτητων ερμηνευτικών κλειδιών για την κατανόηση του κόσμου μας, για τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου και την δημιουργική αφομοίωση της τεχνολογικής προόδου.
•Να ενθαρρυνθούν οι μαθητές και να απομυθοποιήσουν τους όποιους φόβους τους για τις “δύσκολες και ακαταλαβίστικες” Φ.Ε. και να ασχοληθούν με αυτές.
•Να αποκτήσουν εμπειρίες και δεξιότητες χρήσιμες στη καθημερινότητα, να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, συναισθηματική ωριμότητα και αξίες, με αφορμή τις επιστήμες και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.
•Να δημιουργηθεί μία ομάδας μικρών «επιστημόνων» σε κάθε σχολική μονάδα.
•Να προβληθεί η πειραματική διαδικασία, αυτή η τεράστιας σημασίας διαδικασία που μαζί με την θεωρία συγκροτούν την δυαδική υπόσταση και επαναστατική βάση της εξέλιξης των φυσικών επιστημών και των κοινωνιών και τέλος:
•Το «άνοιγμα» και η παρέμβαση του ΕΚΦΕ και των επιστημονικών Συλλόγων μας στα κοινωνικά δρώμενα των Χανίων.
Οι φετινές συμμετοχές είναι:
•ΔΗΜΟΤΙΚΑ (14): 2ο Κουνουπιδιανών, Μαυρομματάκη, 4ο ,10ο ,8ο , 19ο Δημοτικά Χανίων,
Θεοδωρόπουλου, Βουκολιών, Τσικαλαριών, Πλατανιά, Περιβολίων, 2ο Νέας Κυδωνίας, Ναυστάθμου, Φρε.
•ΓΥΜΝΑΣΙΑ (13): Βάμου, Θεοδωροπούλου, Κολυμπαρίου, Βουκολιών, Κουνουπιδιανών, Βρυσσών, 1ο ,2ο, 4ο ,6ο Χανίων, Αλικιανού, Πλατανιά, Ν.Κυδωνίας,
•ΛΥΚΕΙΑ (9): Αλικιανού, Βουκολιών , Βάμου, Εκκλησιαστικό, Ακρωτηρίου, Κολυμπαρίου Εσπερινό ΓΕΛ., ΓΕΛ Σούδας, ΕΠΑΛ Ελ.Βενιζέλου.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 17/3/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/piramata-apo-mathites-sti-giorti-gia-tis-fisikes-epistimes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου