Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ο Χατζιδάκις ξανά στα top10 ΗΠΑ και Βρετανίας

Στα top10 βρίσκεται ξανά ο Μάνος Χατζιδάκις λόγω μιας νέας διασκευής του τραγουδιού: "Μην τον ρωτάς τον ουρανό". Αναδημοσιεύουμε το σχετικό ρεπορτάζ από την "Εφημερίδα των Συντακτών".

Πενήντα πέντε χρόνια μετά, το τραγούδι «Μην το ρωτάς τον ουρανό» σε μουσική του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι βρέθηκε ξανά στα top10 Αμερικής και Μεγάλης Βρετανίας για δεύτερη φορά.
Το 1962 η Brenda Lee ερμήνευσε το κομμάτι με το τίτλο «All alone am I» και στίχους του Arthur Altman φέρνοντάς το στους δύο κορυφαίους καταλόγους και κάνοντας παγκόσμια επιτυχία.
Σήμερα η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Alison Krauss το συμπεριέλαβε στο νέο δίσκο της Windy City, ο οποίος για τρίτη εβδομάδα βρίσκεται στo τop200 των ΗΠΑ.
Το LP, που κυκλοφόρησε στις 17 Φεβρουαρίου, σκαρφάλωσε αμέσως στην 9η θέση του αμερικανικού Billboard -πλέον κατατάσσεται στη θέση 32- και στην 6η θέση του top 100 album chart της Μεγάλης Βρετανίας.
Στο Windy City η γνωστή τραγουδίστρια της country και του bluegrass επιλέγει να ερμηνεύσει δέκα διασκευές τραγουδιών από το παρελθόν: Gentle on my mind του Glen Campbell, Poison Love του Elmer Laird, I never cared for you του Willie Nelson και του  You don't know me του Eddy Arnold και άλλα.
Το «All alone am I» γνώρισε τις τελευταίες δεκαετίες δεκάδες διασκευές και ερμηνείες, όπως των Connie Francis, Lara Fabian και Madeleine Peyroux.
Στην Ελλάδα το έχουν ηχογραφήσει μεταξύ άλλων η Χάρις Αλεξίου («Ψίθυροι», 2000), η Μαρία Φαραντούρη («Ρωμαϊκή Αγορά», 1986) και η Δήμητρα Γαλάνη σε ντουέτο με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη («Χορός με τη σκιά μου», 1998)
Αλλά μάλλον η πιο «ροκ» ερμηνεία είναι η πρώτη, αυτή της Τζένης Καρέζη που το τραγούδησε μοναδικά στην ταινία «Το νησί των γενναίων» (1959). Στη δισκογραφία κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά σε 45άρι με τη φωνή της Μαίρη Λω.
Ο Χατζιδάκις είχε ξεχάσει ότι είχε υποσχεθεί στην ηθοποιό να γράψει το τραγούδι για το φιλμ και όταν εκείνη πήγε σπίτι του για να το πάρει σε κασέτα, εκείνος το συνέθεσε μόνο μέσα σε δέκα λεπτά. Οι στίχοι είναι του Γιάννη Ιωαννίδη και του Παναγιώτη Κοκοντίνη.
(Αναδημοσιεύση από την Εφημερίδα των Συντακτών - 17/3/2017)
Link: http://www.efsyn.gr/efsyn-city/o-hatzidakis-xana-sta-top10-ipa-kai-vretanias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου