Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

«Βράχο βράχο τον καημό μου…»

Κάθε χρόνο με την έναρξη αλλά και με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου συζητάμε και γράφουμε για τις υποδομές και τα προβλήματα. Ενα από αυτά που μας απασχόλησαν το περασμένο καλοκαίρι ήταν τα σκουπίδια κατά μήκος της εθνικής οδού (Β.Ο.Α.Κ.) και κυρίως στα σημεία που επιτρέπεται η στάση των οχημάτων.
Φέτος, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει προστεθεί άλλο ένα στον Β.Ο.Α.Κ., που δεν αφορά μόνο την αισθητική αλλά και την ασφάλεια ντόπιων και ξένων οδηγών: τα βράχια που έχουν πέσει από την πρόσφατη κακοκαιρία και παραμένουν σε σημεία του Β.Ο.Α.Κ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) περιμένουν την υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες για να τα μαζέψουν. Μέχρι τότε, όμως, ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος είναι υπαρκτός.
Τόσο από τη μεριά προς το Πλατάνι και τον Αποκόρωνα όσο και από την πλευρά προς τον Πλατανιά και την Κίσαμο, σε διάφορα σημεία του Β.Ο.Α.Κ., η “βοηθητική” λωρίδα είναι καλυμένη από τις κατολισθήσεις. Και ως γνωστόν ο φωτισμός είναι ανύπαρκτος. Ετσι, τη νύχτα, μέσα στο σκοτάδι, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι εξαιρετικά σοβαρός. Οσο για την ημέρα, ο οδηγός που αντικρίζει αυτή την κατάσταση στην εθνική οδό, λες και οδηγεί σε κάποιο δρόμο ξεχασμένο του περασμένου αιώνα, μόνο αρνητικά σχόλια μπορεί να κάνει. Ιδού, λοιπόν, ένα σοβαρό θέμα που θα έπρεπε να τεθεί σε προτεραιότητα από τους τοπικούς φορείς αντί για μάταιες αντιπαραθέσεις.  Να ξεκαθαριστούν απόλυτα οι αρμοδιότητες στον Β.Ο.Α.Κ., να καθαριστεί άμεσα από τα βράχια και, επιτέλους, να ασκηθούν πιέσεις ώστε οι υποσχέσεις για αναβάθμιση του εθνικού δρόμου, με διαχωριστικό στηθαίο και φωτισμό, να γίνουν άμεσα πράξη. Και αυτό δεν αφορά μόνον την ανάπτυξη της Κρήτης αλλά και την οδική ασφάλεια όλων μας. Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά θα θυμόμαστε κατά πως φαίνεται το λαϊκό τραγούδι: «βράχο βράχο τον καημό μου…».
Γ. ΛΥΘ.
(Χανιώτικα νέα - 21/4/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/vracho-vracho-ton-kaimo-mou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου