Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς στο Μουσείο Τυπογραφίας από την Ενωση Γραφιστών Ελλάδας

Το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς, απονεμήθηκε στο «Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη» κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απονομής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ), που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το περιοδικό +Design, υπο την αιγίδα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα.
Με ομόφωνη απόφαση του το Δ.Σ της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας αποφάσισε να δοθεί φέτος το σημαντικό αυτό βραβείο στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, για την σπουδαία πολιτιστική προσφορά του.
Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Μουσείου Τυπογραφίας, η κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση υποδέχθηκε τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής γραφιστικής, του σχεδιασμού ψηφιακών μέσων και της εικονογράφησης. Το παρών στην μεγάλη βραδιά της οπτικής επικοινωνίας έδωσαν εκπρόσωποι από το χώρο των τεχνών, των επιχειρήσεων, αλλά και της πολιτικής.
Το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς, παρέλαβε η Διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας, Έλια Κουμή, η οποία έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του Μουσείου που λειτουργεί από το 2005 και αφηγείται την πορεία της τυπογραφίας από την εποχή του Γουτεμβέργιου στο σήμερα, χάρη «στο πείσμα και το μεράκι των ιδρυτών του Γιάννη και Ελένη Γαρεδάκη, οι οποίοι αναζητούσαν – κυρίως στο εξωτερικό – μηχανήματα του 19ου αιώνα, αλλά και πιο σύγχρονα, που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ου».
Όπως επεσήμανε, το Μουσείο Τυπογραφίας ξεκίνησε ως μία μικρή συλλογή δίπλα στις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις των “Χανιώτικων νέων”, που φέτος συμπληρώνουν πενήντα χρόνια κυκλοφορίας, ξεπερνώντας σήμερα σε πωλήσεις πολλές αθηναϊκές.
Σήμερα, το Μουσείο Τυπογραφίας έχει διπλασιάσει το μέγεθός του καλύπτοντας συνολικά έκταση 1200 τ.μ. Η Διευθύντρια του Μουσείου, ανέφερε πως περισσότεροι από 6.000 μαθητές παρακολουθούν ετησίως τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, αριθμός που αυξάνεται κάθε χρόνο. Αυξανόμενη είναι η ροή και των μεμονομένων επισκεπτών που έρχονται στο μουσείο για να γνωρίσουν την εφεύρεση που άλλαξε την ροή της ιστορίας. Στα παραπάνω, σύμφωνα με την ίδια, συνετέλεσε η υποψηφιότητα του Μ.Τ. για το βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς” το 2016, ένα βραβείο που απονέμεται από το European Museum Forum, και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και ο ετήσιος διαγωνισμός αφίσας για την Τυπογραφία που διοργανώνει το μουσείο, με σημαντικά χρηματικά έπαθλα και συμμετοχές από όλο τον κόσμο.
Από το 2012 το μουσείο είναι μέλος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας, ενός δικτύου που έχει μέλη του τα μεγαλύτερα αντίστοιχα μουσεία της Ευρώπης, όπως το Plantin Moretus στην Αμβέρσα, το Gutenberg Museum στο Μάιντζ, το St Brides Foundation στο Λονδίνο και πολλά άλλα.  Φέτος, το μουσείο Τυπογραφίας διεκδίκησε και πρόκειται να φιλοξενήσει το ετήσιο συνέδριο και την γενική συνέλευση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα Χανιά, στις 11, 12 και 13 Μαΐου. Παράλληλα με το συνέδριο, στα Χανιά θα φιλοξενηθεί και η δεύτερη συνάντηση του working group που εργάζεται για την δημιουργία του Διεθνούς Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας, με εκπροσώπους από την Νότια Κορέα, όπου είχε γίνει η πρώτη συνάντηση, και άλλες χώρες, όπως γνωστοποίησε η Διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας.
«Ως επιστέγασμα όλων αυτών έρχεται η βράβευση για την Πολιτιστική Προσφορά του Μουσείου Τυπογραφίας από την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας και είναι πραγματική τιμή για μας να βρισκόμαστε εδώ, σε αυτήν την μεγάλη γιορτή όπου βραβεύονται οι καλύτεροι εκπρόσωποι της Ελληνικής Οπτικής επικοινωνίας»κατέληξε η κα Κουμή.
Να σημειωθεί πως τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ), αποτελούν έναν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην άνθηση  της ελληνικής σκηνής του σχεδιασμού της επικοινωνίας  την τελευταία δεκαπενταετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου