Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η γενιά των 300 ευρώ

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που γράφαμε για τη γενιά των 700 ευρώ.
Ηταν το 2007. Τότε, σχολιάζαμε ότι πολλοί νέοι ήταν εγκλωβισμένοι σε μια χώρα δίχως θέσεις εργασίας που να ανταμείβουν τη γνώση.
Λίγα χρόνια μετά αρχίσαμε να λέμε για τη γενιά των 600 και έπειτα των 500 ευρώ.
Το 2013 φτάσαμε να μιλάμε για τη «γενιά των 400 ευρώ». Δηλαδή,  για μισθούς που δεν επιτρέπουν στους νέους ανθρώπους αξιοπρεπή ζωή στη χώρα τους.
Τώρα, γίνεται λόγος για τη γενιά των 300 ευρώ!
Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, το νέο  απογοητευτικό φαινόμενο που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι οι εργαζόμενοι με αμοιβές 200-300 ευρώ τον μήνα στο πλαίσιο των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Μόνο που αυτοί οι μισθοί δεν αρκούν ούτε για τα στοιχειώδη. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι αναζητούν δυό και τρεις δουλειές.
Ολα αυτά, όμως, που απομακρύνουν, μοιραία, πολλούς νέους από την πολιτική και από την… ελπίδα, θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι κυβερνώντες αλλά και τα κόμματα.
Με σκοπό να διαπραγματευτούν και, κάποτε, να καθορίσουν πολιτικές οι οποίες δεν θα στερούν από τη χώρα το μέλλον της και δεν θα αγνοούν τη νεολαία της.
Πολιτικές για μια πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Γιατί η τυχόν έξοδος από τα μνημόνια στο μέλλον αν δεν συνοδεύεται από πολιτικές που θα φέρουν την ευημερία στην κοινωνία, θα είναι κενό γράμμα.
Το ζητούμενο, λοιπόν, για το πολιτικό σύστημα του σήμερα, είναι η αλλαγή αυτής της κατάστασης, μέσα από την ουσιαστική στήριξη της απασχόλησης για μισθούς που θα επιτρέπουν μια αξιοπρεπή ζωή αλλά και μέσα από τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που παρέχει θέσεις εργασίας αλλά δεινοπαθεί και αυτή από τα οικονομικά μέτρα και τη φορολογία.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 11/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-genia-ton-300-evro/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου