Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

"Γέφυρες" δημιουργίας

Παρατηρώντας το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στα Χανιά αλλά και τον νεαρόκοσμο που συμμετέχει ή παρακολουθεί αυτές τις δραστηριότητες, ξεπροβάλλει μια δημιουργικότητα – “αψίδα” στα προβλήματα της εποχής μας και στη μιζέρια των καιρών μας.
Ερχεται, ξαφνικά, στην επιφάνεια, ο πολιτισμός ως “ανάχωμα” στην κρίση η οποία δεν είναι απλώς οικονομική και κοινωνική αλλά, κατά μία έννοια και πολιτισμική.
Ωστόσο, ο πολιτισμός είναι εδώ. Και δεν αναφέρομαι τόσο στις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στα Χανιά όσο, κυρίως, σε αυτές που γεννιούνται και υλοποιούνται εδώ. Στις παραστάσεις που παρουσιάζονται από θεατρικές ομάδες μαθητών σχολείων του Νομού. Στις κινηματογραφικές ομάδες, επίσης από μαθητές σχολείων των Χανίων. Στις παραστάσεις χορού από τις ομάδες που διαθέτει η πόλη. Στις μουσικές εκδηλώσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους που “γλυκαίνουν” με νότες τις καρδιές μας. Στις επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις που, επίσης, πραγματοποιούνται στα Χανιά. Στις εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικής δημιουργίας που πραγματοποιούνται σε χώρους της Σπλάντζιας, της παλιάς πόλης, του λιμανιού, στην Αγία Μαρίνα, στο Δρομόνερο και σε άλλες περιοχές του Νομού, γιατί τα Χανιά διαθέτουν και δυνατό εικαστικό δυναμικό. Παράλληλα, δεν είναι μόνον ο πολιτισμός αλλά και ο χώρος της επιστήμης που έχει τη δική του θέση στα δρώμενα της πόλης: στα Χανιά υλοποιούνται συχνά διεθνή επιστημονικά συνέδρια που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και καθιστούν τον Νομό, ενίοτε, κέντρο παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Ολα αυτά, αποτελούν στην ουσία “γέφυρες” πολιτισμού και δημιουργίας προς τον κόσμο του μέλλοντος, στον οποίο τα Χανιά της εξωστρέφειας, της τέχνης και της επιστήμης δίνουν το δικό τους “παρών”…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 11/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gefires-dimiourgias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου