Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Αντιδράσεις για τις τιμές των καυσίμων

Τις αντιδράσεις επισκεπτών προκαλούν στα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη οι τιμές των καυσίμων.
Συνήθως, αποδέκτες παραπόνων είναι οι βενζινοπώλες οι οποίοι εξηγούν στους καταναλωτές το πώς έχει η κατάσταση με τις τιμές και τις διαφορές που παρουσιάζονται σε σύγκριση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα η διαφορά της τιμής ανάμεσα στην Κρήτη και στην Αττική κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 0,10 ευρώ το λίτρο.
Οπως μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλης Κώτσος, ο οποίος έχει επίσης γίνει αποδέκτης παραπόνων από οδηγούς, «διαχρονικά μεταξύ Κρήτης και Αθήνας υπήρχε μια μεγάλη διαφορά» η οποία «πριν από δέκα περίπου χρόνια ήταν μεγαλύτερη: ήταν γύρω στα 19 – 20 λεπτά. Και αυτό ήταν αποτέλεσμα της διαφορετικής τιμολόγησης των εταιρειών προς τα πρατήρια. Τότε, οι εταιρείες εδώ είχαν δημιουργήσει ένα ολιγοπώλιο, οι δύο όμιλοι είχαν το 75% – 80% της αγοράς ενώ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπήρχαν πάρα πολλές εταιρείες -και μικρότερου μεγέθους- και πιο έντονος ανταγωνισμός. Πριν από μερικά χρόνια που το θέμα είχε πάρει μία μεγάλη έκταση και μετά από επισκέψεις που είχαμε κάνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, άλλαξαν τα πράγματα, βελτιώθηκε η κατάσταση και από τα 19 – 20 λεπτά που είχαμε διαφορά με το κέντρο, η διαφορά μειώθηκε στα 9 – 10 λεπτά. Εξακολουθεί βέβαια η διαφορά να είναι μεγάλη και να μην δικαιολογείται από την απόσταση και από τα μεταφορικά. Η επιβάρυνση από τα μεταφορικά και την όλη διαδικασία είναι μεταξύ 3 – 4 λεπτών. Δεν θα έπρεπε λοιπόν η μέση τιμή να έχει διαφορά πάνω από 10 λεπτά».
Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα, ο κ. Κώτσος εξηγεί.
«Σαφώς παραξενεύονται από τις διαφορές των τιμών διότι η μέση τιμή έχει διαφορά 9 – 10 λεπτά. Εάν όμως πάρουμε ένα πολύ φτηνό πρατήριο των Αθηνών και ένα ακριβό της πόλης μας, θα δούμε ότι η διαφορά εκτοξεύεται στα 20 λεπτά ή και παραπάνω. Ομως, αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σε πολλά σημεία των Αθηνών πρατήρια που πουλάνε τόσο ακριβά που αν θα πάρουμε ένα φτηνό πρατήριο των Χανίων, θα δούμε ότι η τιμή είναι παραπλήσια ή πιο φτηνή στο πρατήριο των Χανίων. Ο επισκέπτης όμως επικεντρώνεται στη διαφορά που βλέπει στο φτηνό πρατήριο των Αθηνών με το ακριβό των Χανίων. Γι΄αυτό υπάρχουν παράπονα».
Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι εφικτό να απομακρυνθεί «το καπέλο των 5 – 6 λεπτών» ώστε η διαφορά των τιμών να μειωθεί «στα 4 – 5 λεπτά».
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ
Πάντως, σύμφωνα με το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή από το Τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών και Τιμοληψιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στον νομό Χανίων ήταν την περασμένη εβδομάδα 1,531 ευρώ το λίτρο και στον νομό Ηρακλείου 1,536 ευρώ. Ακόμα πιο υψηλές ήταν στη Σάμο όπου έφτασε το 1,625 ευρώ και στον Νομό Δωδεκανήσου όπου ανήλθε στα 1,610 ευρώ. Στις Κυκλάδες δε έφτασε το 1,754 ευρώ!
Αντίθετα, σε άλλες περιοχές όπως στον Νομό Αττικής ήταν 1,434 ευρώ, στις Σέρρες 1, 441 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη 1,433 ευρώ, κ.λ.π.
Σύμφωνα, επίσης, με το Παρατηρητήριο, η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Πέμπτη 06/07/2017 διαμορφώθηκε στα 0,3659 € ανά λίτρο. Σε σχέση με την τιμή διυλιστηρίου της προηγούμενης εβδομάδας (29/06/2017) σημειώθηκε αύξηση  κατά 0,0119 ανά λίτρο (1,19 λεπτά). Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 0.9939 € ανά λίτρο. Η μέση τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Παρασκευή 07/07/2017 διαμορφώθηκε στα 1,4670 € ανά λίτρο. Σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (30/06/2017) σημειώθηκε μείωση κατά 0,007 ανά λίτρο (0,7 λεπτά). Το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 0,1072 ανά λίτρο (10,72 λεπτά).
Η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 24,94%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 67,75%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 7,31%.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 11/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/antidrasis-gia-tis-times-ton-kafsimon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου