Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Ζητούμενα...

Eνα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης είναι τα πτυχία χωρίς αντίκρισμα. Η έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) είναι αποκαλυπτική:
Το 36% των αποφοίτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2011 και έπειτα είναι άνεργοι. Βεβαίως και πριν το 2011 υπήρχε ανεργία στους νέους. Τώρα, όμως, το ποσοστό των ανέργων πτυχιούχων είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Όπως επίσης είναι υψηλό το ποσοστό των αποφοίτων ΑΕΙ που μεταναστεύουν στο εξωτερικό είτε για μεταπτυχιακό είτε για δουλειά. Βέβαια, η φυγή στο εξωτερικό συχνά ανοίγει τους ορίζοντες της σκέψης και επιτρέπει μια διαφορετική αντίληψη της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας.
Καλή, λοιπόν, ως ένα βαθμό η φυγή, αρκεί, όμως, να υπάρχει δυνατότητα επιστροφής. Να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε ο νέος που επιθυμεί την επιστροφή του στην πατρίδα, να έχει σοβαρή πιθανότητα επαγγελματικής αποκατάστασης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται η διαμόρφωση κινήτρων που θα φέρουν μια πραγματική ανάπτυξη στη χώρα, μια ανάπτυξη που τώρα είναι αδύνατη εξαιτίας της υπερβολικής φορολογίας.
Ζητούμενο είναι η διαμόρφωση πολιτικών που θα δίνουν απαντήσεις στο πρόβλημα της ανεργίας όχι μόνο μέσα από ένα αξιοκρατικό σύστημα στο δημόσιο αλλά και μέσα από την παροχή κινήτρων για σοβαρές επενδύσεις, όπως συμβαίνει σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Διότι το μέλλον της απασχόλησης είναι προφανές ότι περνάει μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα.
Ζητούμενο, όμως, είναι και το να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση του σήμερα. Αξίζει εδώ να ανατρέξουμε για μια ακόμη φορά σε έναν σημαντικό Ελληνα διανοητή, τον Παναγιώτη Κονδύλη (1943 – 1998) ο οποίος στη σελίδα 57 του βιβλίου “Οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας” που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις «Θεμέλιο» (πρώτη έκδοση το 1991) αναλύει τα αίτια της οικονομικής κρίσης ενώ αναφέρεται «στην επίταση των διαρθρωτικών αδυναμιών του συστήματος» και στην «πελατειακή συναλλαγή κομμάτων και ψηφοφόρων».
Οι Ελληνες έχουν στερηθεί πολλά όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν να στερούνται -δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν υπερβολικούς φόρους και “χαράτσια”. Η διαμόρφωση συνθηκών και πολιτικών υπέρ της απασχόλησης, μέσα  από ορθολογική σκέψη και σύγχρονη ματιά στις εξελίξεις που τρέχουν στην Ευρώπη και σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, αποτελεί ένα μεγάλο “στοίχημα” για το πολιτικό μας σύστημα…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 7/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/zitoumena-5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου