Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Καταφύγιο ανθρωπιάς το υπνωτήριο αστέγων σε χώρο της Ρεγγίνας στα Χανιά

Μια ζεστή αγκαλιά για ανθρώπους χωρίς στέγη αποτελεί το Καταφύγιο Αστέγων που λειτουργεί εδώ και έξι μήνες σε χώρο της Ρεγγίνας.
Μέχρι τώρα έχει φιλοξενήσει 30 άστεγους και πλέον δεν αποτελεί απλά και μόνο ένα υπνωτήριο αστέγων αλλά επιτελεί ευρύτερο έργο, καθώς έχει καταφέρει σε δύο από αυτούς να βρει δουλειά και σε αρκετούς από τους υπόλοιπους να χορηγηθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο δεν γνώριζαν ότι δικαιούνταν. Για κάποιους άλλους που δικαιούνται σύνταξη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες.
Όπως εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος Χανίων, Ελευθερία Αλιφιεράκη,  «το Καταφύγιο αστέγων εντάσσεται στην πολιτική προσωρινής – μεταβατικής φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση δεν αποκτά σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα. Πρόκειται για δομή άμεσης φιλοξενίας που  λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και  καλύπτει επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχονται υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.
Σκοπός λειτουργίας του Καταφυγίου  είναι η κάλυψη βασικών αναγκών».
Το πρόγραμμα υπάγεται στις αρμοδιότητες της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας και ειδικότερα, την λειτουργία του αναλαμβάνει το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη κοινωνική δομή υποστηρίζεται από  κοινωνικό λειτουργό και προσωπικό καθαριότητας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται  είναι δωρεάν για όλους τους φιλοξενούμενους και αφορούν σε: Φιλοξενία νυχτερινού ύπνου, ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνική υποστήριξη.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, «με την εισαγωγή τους, τούς προσφέρεται μια τσάντα που περιέχει τα βασικά είδη( πετσέτα, εσώρουχα, πιτζάμες, σαμπουάν, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα) και έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα ζεστό μπάνιο και να πλύνουν τα ρούχα τους . Παρέχονται  υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους ωφελούμενους του Προγράμματος, και σε συνεργασία με  το Κοινωνικό Ιατρείο Χανίων αλλά και το νοσοκομείο, έχουν υλοποιηθεί εξετάσεις σε όλους τους ωφελούμενους και έχουν δημιουργηθεί ιατρικοί φάκελοι.
Το σύνολο των φιλοξενούμενων δεν ξεπερνά το ανώτατο όριο των είκοσι ατόμων
Οι εισαγωγές γίνονται μόνο κάθε Δευτέρα και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις  τις υπόλοιπες  εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδας. Η επιλογή των ανθρώπων που φιλοξενούνται γίνονται με κριτήρια και μετά από επαφή με την κοινωνική λειτουργό.
Για να γίνει η εισαγωγή του φιλοξενούμενου απαιτείται:
1. Ο ενδιαφερόμενος να είναι αυτοεξυπηρετούμενος.
2. Κατάθεση   δικαιολογητικών  (τουλάχιστον  αντίγραφο ταυτότητας   ή   διαβατηρίου ή  άδειας παραμονής).
3. Κοινωνικό Ιστορικό, το οποίο συντάσσεται από τον Κοινωνικό Λειτουργό του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής.
4. Ενυπόγραφη δήλωση του φιλοξενούμενου για αποδοχή του παρόντα κανονισμού (συνημμένο έγγραφο).
5. Προτεραιότητα διαμονής έχουν οι άστεγοι της περιοχής του Δήμου.
6. Υπεύθυνη Δήλωση η οποία δεσμεύει των ωφελούμενο  ως προς την τήρηση των όρων φιλοξενίας (δεν επιτρέπεται η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και ποτού μέσα στο χώρο).
Οι φιλοξενούμενοι απευθύνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων  για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους. Το Καταφύγιο λειτουργεί καθημερινά με ωράριο που τροποποιείται ανάλογα με τις εποχές αλλά και τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας-παγετός). Καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους υπάρχει φύλακας».
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Κάνοντας έναν απολογισμό για τον μισό χρόνο που λειτουργεί το Καταφύγιο Αστέγων η κ. Αλιφιεράκη σημειώνει:
«Από τη μέρα της λειτουργίας του Δεκέμβριος 2016 έχουν φιλοξενηθεί  30 άτομα καλύπτοντας τους τις  βασικές  τους ανάγκες.
Οι φιλοξενούμενοι είναι διαφόρων εθνικοτήτων συμπεριλαμβανόμενοι και Έλληνες. Στους 6 αυτούς μήνες έχουμε φιλοξενήσει και 4 γυναίκες στον ειδικά διαμορφωμένο και ανεξάρτητο από τους άλλους χώρους. Έχουμε καταφέρει σε 2 από αυτούς να βρούμε δουλειά και σε αρκετούς από τους υπόλοιπους να χορηγηθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το οποίο δικαιούνταν αλλά δεν το γνώριζαν ούτε ήταν σε θέση να ακολουθήσουν τις διαδικασίες.
Επίσης προχωρήσαμε και σε κάποιες περιπτώσεις σε έναρξη διαδικασιών προκειμένου να τους χορηγηθεί σύνταξη την οποία επίσης δικαιούνταν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φιλοξενουμένων στο καταφύγιο αστέγων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε από εξαρτήσεις, είτε ψυχικά. Αυτό καθιστά αδύνατο να βρουν κάποια εργασία και να μπορέσουν να επανενταχθούν. Εννοείται ότι για όλες αυτές τις περιπτώσεις είμαστε σε επαφή και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς».
Για τους έξι μήνες ομαλής λειτουργίας, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, η κ. Αλιφιεράκη σημειώνει:
«Για πρώτη φορά στο δήμο μας υπάρχει ένας ζεστός και αξιοπρεπής χώρος για να φιλοξενεί ανθρώπους οι οποίοι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους βρέθηκαν στο δρόμο. Με αληθινό ενδιαφέρον η κοινωνική υπηρεσία του δήμου μας ασχολείται καθημερινά με αυτήν την ευάλωτη ομάδα συνανθρώπων μας, προσπαθεί και καταφέρνει να βελτιώνει την καθημερινότητα τους με απώτερο σκοπό την επανένταξη τους όπου αυτή είναι δυνατή. Χωρίς να γνωρίζω στο μέλλον τι θα μπορούσε να προκύψει, αισθάνομαι δικαίωση και περηφάνια για την μέχρι τώρα λειτουργία του καταφυγίου αστέγων, η οποία πολύ είχε αμφισβητηθεί και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για όλο και αυξανόμενες παροχές προς όφελος όλων των συνανθρώπων μας που τις έχουν ανάγκη».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 31/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/katafigio-anthropias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου