Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Τα Νέωρια

ΟΠΟΙΟΣ έχει ταξιδέψει στη Ρώμη  έχει δει ότι εκεί έχουν αξιοποιήσει - αναδείξει ό,τι αφορά την ιστορία τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Εκεί, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά κτήρια είναι προσεγμένα και αισθητικά όμορφα που αποτελούν γέφυρα του χθες με το σήμερα. Ο επισκέπτης πραγματικά απολαμβάνει τη Ρώμη και καταλαβαίνει γιατί χαρακτηρίζεται, όχι άδικα, αιώνια πόλη.
ΕΔΩ, στα Χανιά, δυστυχώς, εμβληματικά μνημεία, όπως τα Νεώρια, τα οποία χτίστηκαν μεταξύ 1526 και 1599, απο τα σημαντικότερα της Μεσογείου, αντί να αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών, παραμένουν αφημένα στη μοίρα τους.
ΤΑ ΝΕΩΡΙΑ  όπως είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2016, παραχωρούνται από το υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Χανίων στις συμβατικές υποχρεώσεις του οποίου είναι η εκπόνηση μελέτης για την άρση της ετοιμορροπίας τους.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ είχε ανακοινώσει ότι  θα ξεκινήσει άμεσα δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς και είχε πει, τότε, ότι «παρά τις μεγάλες δυσκολίες μπορεί να μην μπορέσουμε εμείς να φτάσουμε στην αποκατάσταση αλλά θέλουμε αυτό το έργο να το βάλουμε σε έναν δρόμο».
ΕΧΟΥΜΕ φτάσει στον Ιούλιο του 2017 και δεν έχουμε, ουσιαστικά, κάτι νεότερο.  Η αποκατάσταση - αξιοποίηση των Νεωρίων δεν θα έπρεπε να ήταν πρώτη προτεραιότητα; Η εξεύρεση χρημάτων, έστω μέσα από προγράμματα της Ε.Ε. είναι τόσο δύσκολη υπόθεση;
ΠΙΟ πέρα λειτουργεί το Νεώριο Μόρο το οποίο αναστηλώθηκε το 2009 - 2010 και αποτελεί έδρα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων αλλά και “ζωντανό” χώρο πολιτισμού με κόσμο να μπαινοβγαίνει συνεχώς. Για τα επτά Νεώρια τι μέλλει γενέσθαι;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 22/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ta-neoria-4/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου