Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

G20, διαδηλώσεις και πρόσφυγες

Στο περιθώριο της Συνόδου του G20 και των συγκρούσεων, σημειώθηκαν και ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές. Οπως μετέδωσε στον ιστότοπό της η Ελληνικη Υπηρεσία της Ντόιτσε Βέλε, την ώρα που το βράδυ της παραμονής των εργασιών της Συνόδου G20 γίνονταν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στους δρόμους του Αμβούργου, σε μιαν εκδήλωση στη συνοικία Άλτονα παραβρέθηκαν δύο αδελφές: η Γιούσρα και η Σάρα Μαρντίνι, πρωταθλήτριες κολύμβησης από τη Συρία, οι οποίες «έσωσαν από βέβαιο πνιγμό 18 άνθρώπους πάνω σε πλοιάριο προς τη Λέσβο». Οι δύο αδελφές με αφορμή τη G20 επιχείρησαν «να τραβήξουν την παγκόσμια προσοχή στη μοίρα των προσφύγων».
«Νομίζω ότι όλοι, από όπου κι αν κατάγονται, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους», τόνισε ενώπιον χιλιάδων θεατών στο Αμβούργο η Σάρα, η οποία, σύμφωνα με τη DW, «με γερμανική βοήθεια θα μπορέσει να σπουδάσει στο Βερολίνο Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες».
Σε ό,τι αφορά την Σύνοδο του G20 και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν επήλθε συμφωνία καθώς παραμένει αδιάλλακτη η στάση των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, πέραν από τα σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες νεαρών και την Αστυνομία στο Αμβούργο, η πλειονότητα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, διαδήλωσε ειρηνικά ενώ καλλιτέχνες και ακτιβιστές πραγματοποίησαν ιδιαίτερα δρώμενα. Οπως το δρώμενο με τα ζόμπι, τα ζομπι που κάποτε ξυπνούν και διαπιστώνουν πως είναι άνθρωποι. Το βίντεο έχει ήδη ανέβει στο διαδίκτυο: https://vimeo.com/224458051?ref=fb-share&1
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/g20-diadilosis-ke-prosfiges/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου