Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

48 χρόνια μετά το Γούντστοκ

Τέτοιες μέρες του 1969, δηλαδή πριν 48 χρόνια, έμελε να συμβεί ένα μουσικό φεστιβάλ που κατέγραψε η Ιστορία.
Πρόκειται για το θρυλικό Γούντστοκ το οποίο ξεκίνησε στις 15 και έληξε στις 18 Αυγούστου του 1969. Εκείνο το πολύχρωμο τετραήμερο συγκεντρώθηκαν 500.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας –και όχι 50.000 που περίμεναν οι διοργανωτές- στη φάρμα του Mαξ Γιάσγκουρ, στο Mπέθελ, κοντά στο χωριό Γούντστοκ – ένα φιλήσυχο μέρος λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη. Αλλωστε, η “μητρόπολη” του δυτικού κόσμου, οι ΗΠΑ ήταν και μητρόπολη κινημάτων, μουσικών και τάσεων της νεολαίας.
Εκεί, λοιπόν, συναντήθηκαν όλες οι τάσεις του κινήματος αμφισβήτησης, ένα κίνημα το οποίο γεννήθηκε από την αντίθεση στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Και από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Γούντστοκ  ήταν ο Κάρλος Σαντάνα, η Τζάνις Τζόπλιν, ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζόαν Μπαέζ, o Τζο Κόκερ, οι Who, οι Jefferson Airplane, οι Grateful Dead, οι Band, οι Crosby, Still, Nash & Young, o Ρίτσι Χέιβενς, ο Πωλ Μπάττερφιλντ και o Κάντρυ Τζο ΜακΝτόναλντ.
Ο βασικός διοργανωτής του φεστιβάλ ήταν ένας νέος, τότε, 23 ετών, ο Μάικλ Λανγκ ο οποίος μόλις είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος σε μια συνέντευξή του πολλά χρόνια μετά, εν έτει 2009, είχε πει ότι «είναι υπερβολή να θυμόμαστε απ' όλα τα sixties μόνο το Γούνστοκ, όταν σε όλη τη διάρκεια εκείνης της δεκαετίας συνέβησαν γεγονότα συγκλονιστικής σημασίας. Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η περιβαλλοντική μέριμνα, οι φυλετικές διακρίσεις είναι ζητήματα πολύ πιο ουσιώδη από το δικό μας φεστιβάλ».
Στην σημερινή εποχή, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, την τεχνολογική εξέλιξη που έχει συντελεστεί, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και την παγκοσμιοποιημένη πια οικονομία, ο κόσμος μοιάζει πιο σκληρός, πιο φοβισμένος, πιο συντηρητικός.
Η ίδια η Ευρώπη ζει μέσα στην ανασφάλεια που προκαλούν οι επιθέσεις και οι σύγχρονες απειλές. Τα αιτήματα και προτάγματα των 60's αλλά και τα συνθήματα όπως το περίφημο: “Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο”, είναι διαχρονικά.
Από την άλλη πλευρά, σήμερα είναι πολύτιμες οι φωνές της λογικής που προσπαθούν με σύγχρονα εργαλεία, να αναλύσουν, να κατανοήσουν, να ερμηνεύσουν την ίδια την εποχή μας και ό,τι αυτή περιβάλλει. Η σημερινή νεολαία, μια νεολαία πιο ενημερωμένη και πιο υποψιασμένη, που σπουδάζει, αμφισβητεί, ταξιδεύει και διαπρέπει στο εσωτερικό και το εξωτερικό, θα διαμορφώσει την κοινωνία του μέλλοντος. Μια κοινωνία που τώρα... ξεκινά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 18/8/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/48-chronia-meta-to-gountstok/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου