Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ειδήσεις και "ειδήσεις"

Το πρόβλημα των ψεύτικων “ειδήσεων” που συναντάμε στο Διαδίκτυο αλλά ενίοτε και σε παραδοσιακά ΜΜΕ αναδείχθηκε σε ημερίδα στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου για την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία που πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα “Αγία Σοφία”).
Στην ημερίδα που παρακολούθησαν πολίτες και νέοι δημοσιογράφοι, επισημάνθηκε ότι το 25% των ειδήσεων -πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπλογκ, ειδησεογραφικά πόρταλ κ.λπ., υπολογίζεται ότι αποτελούν “ψευδείς ειδήσεις” (fake news).
Μόλις χθες, όπως έγινε γνωστό, την παρέμβαση του εισαγγελέα Ηρακλείου προκάλεσαν δημοσιεύματα περί δήθεν πρόβλεψης σεισμού μεγέθους 9,5 βαθμών στην περιοχή.
Προ ημερών, στήλη σε Αθηναϊκό ΜΜΕ αναπαρήγαγε σαν γεγονός μια δήθεν είδηση από σατιρικό κείμενο (τρολ) σατιρικής ιστοσελίδας. Η στήλη ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες.
Το πρόβλημα των “φημών” που γίνονται είδηση δεν είναι τωρινό. Ομως, στη ψηφιακή εποχή φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις.
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν οι δημοσιογράφοι την “παγίδα” της μετάδοσης λανθασμένων πληροφοριών, είναι η διασταύρωση της “είδησης” πριν τη μετάδοσή της.
Και πάνω σε αυτή την αρχή στηρίχθηκε και στηρίζεται αυτή η εφημερίδα.
Η υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση του πολίτη είναι ένας πραγματικός αγώνας χωρίς τέλος, τον οποίο καθημερινά προσπαθούμε να “δίνουμε” με επιτυχία. Ο τελικός αποδέκτης αλλά και κριτής είναι, πάντα, ο αναγνώστης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 1/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/idisis-ke-idisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου