Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Η καταγραφή των σεισμικών κυμάτων από το ΤΕΙ στην πόλη των Χανίων

Την ένταση των σεισμικών κυμάτων στην πόλη των Χανίων από τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 18.53 της Τετάρτης Νοτιοανατολικά της Μήλου, κατέγραψαν το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και η έδρα UNESCO για τη φυσική του εσωτερικού της γης και τη μείωση γεωκαταστροφών.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Χανίων κατέγραψε τα σεισμικά κύματα στο αστικό συγκρότημα των Χανίων παράλληλα με τις καταγραφές των σεισμολογικών σταθμών του Σεισμολογικού Δικτύου που λειτουργεί στο Νότιο Αιγαίο.
Το ΤΕΙ έδωσε στη δημοσιότητα, μια εικόνα που παρουσιάζει “την κατανομή της επιτάχυνσης που προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε επίκεντρο σε απόσταση 39 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Μήλου και εστιακό βάθος 91 χιλιόμετρα σε διάφορες περιοχές της πόλης των Χανίων
Τα σημεία στα οποία ήταν μεγαλύτερη η έντασή του παρουσιάζονται χρωματικά (κόκκινο χρώμα στον χάρτη)”.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “στη πόλη των Χανίων λειτουργεί δίκτυο επιταχυνσιογράφων που καταγράφει σε καθε σεισμό την σεισμική επιτάχυνση σε καθε σημείο της πόλης . Ετσι είναι στην διάθεση μας αλλά και σε καθε ενδιαφερόμενη αρχή Πολιτικής προστασίας η χωρική κατανομή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο της Ισχυρής Εδαφικής κίνησης (σεισμική επιτάχυνση) στο αστικό συγκρότημα των Χανίων . H κατανομή της εδαφικής κίνησης προέρχεται από τους σταθμούς καταγραφής τις Ισχυρής Εδαφικής κίνησης που λειτουργεί εντός της πόλης των Χανιών το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας και η Εδρα UNESCO για την μελέτη της Φυσικής της Γης και την Μείωση των Γεωκαταστροφών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης”.
(Χανιώτικα νέα web - 16/8/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-katagrafi-ton-sismikon-kimaton-apo-to-ti-stin-poli-ton-chanion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου