Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Προχωρά το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο μέσω ΕΣΠΑ

Ενα ακόμα βήμα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα για την οργάνωση της έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στη Χαλέπα το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2020 – 2021.
Συγκεκριμένα, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων  θα πέσουν… οι υπογραφές για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 του έργου οργάνωσης της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και για τον εξοπλισμό των αποθηκών.
Αμέσως, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση των χώρων και τη μεταφορά των αρχαιοτήτων από το Μουσείο της οδού Χάληδων σε αυτό της Χαλέπας.
Το έργο αυτό σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης φάσης που ήταν η ολοκλήρωση του κτηρίου και την αρχή της δεύτερης που είναι η έκθεση του Μουσείου.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων θα παραβρεθούν την Δευτέρα, με αφορμή την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Οπως είπε στα “Χανιώτικα νέα”, η κ. Βλαζάκη με τις υπογραφές της ερχόμενης Δευτέρας, εντάσσεται το έργο της έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στην συγκεκριμένη Προγραμματική Περίοδο.
Αμέσως μετά-συνέχισε- θα ξεκινήσουν «όλες οι ενέργειες που χρειάζονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων για να αγοραστούν οι προθήκες, να ετοιμαστούν η έκθεση και το εποπτικό υλικό. Δηλαδή ό,τι χρειάζεται για να πάρει το νέο Μουσείο σάρκα και οστά ως προς την έκθεση».
Ηδη, όπως εξήγησε η ίδια, το νέο Μουσείο έχει πάρει “σάρκα και οστά”  ως προς το κτήριο «αλλά η έκθεση είναι αυτή που θα δείξει στον χανιώτικο κόσμο τον πλούτο της περιοχής, την ιστορία και την αρχαιολογία του τόπου».
Ως προς το πότε προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του νέου Μουσείου, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επισήμανε ότι «η λειτουργία θα ξεκινήσει με το τέλος της προγραμματικής περιόδου: 2020 – 2021».
Τώρα, όπως σημείωσε, το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία ως προς την έκθεση «που θα είναι με  νέες προδιαγραφές, σύγχρονες μεθόδους και τεχνικά- ψηφιακά μέσα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 19/8/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/prochora-to-neo-archeologiko-mousio-meso-espa/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου